Bennett en Lapid: geen VS-consulaat voor Palestijnen in Jeruzalem

De regering-Biden dacht misschien dat de uiteen­lopende samen­stelling van Israëls regerings­coalitie haar ruimte zou geven voor de her­ope­ning van een Ameri­kaans consulaat in Jeruzalem ten dienste van de Pales­tijnen. Als dat zo is, moet die nog eens goed nadenken.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Zowel Bennett als Lapid zijn tegen een Amerikaans Consulaat ten dienste van de Palestijnen in Jeruzalem. (Foto: Ohad Zwigenberg/POOL)

Het is geen geheim dat premier Naftali Bennett een rechtse religieuze nationalist is die gekant is tegen elke vorm van Palestijnse soevereiniteit in Jeruzalem.

Maar over een kleine twee jaar (in augustus 2023) zal Bennett aftreden en zal minister van Buiten­landse Zaken Yair Lapid het roer overnemen als premier. Lapid is een seculiere, progressieve, centristische man met nogal afwijkende opvattingen over de aanwezigheid van Israël op wat de ‘Westelijke Jordaan­oever’ wordt genoemd. Washington beschouwt hem wellicht als flexibeler ten aanzien van het netelige onderwerp van het verdelen van Jeruzalem.

Hoe dan ook, het Amerikaanse ministerie van Buiten­landse Zaken heeft erkend dat het natuurlijk de toestemming van Israël zal moeten vragen om een nieuwe diploma­tieke missie in Jeruzalem te openen, vooral omdat die een niet-Israëlische bevolking bedient.

Zaterdag kreeg Washington een glashelder antwoord op die vraag van zowel Bennett als Lapid:
‘Er is geen plaats voor een Amerikaans consulaat ten dienste van de Palestijnen in Jeruzalem,’ benadrukte Bennett zaterdag in een gezamenlijke persconferentie met Lapid. ‘Wij verwoorden ons standpunt consequent, rustig en zonder drama, en ik hoop dat het begrepen wordt. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël alleen.’


Israëli’s demonstreren op 27 oktober in het centrum van Jeruzalem tegen de Amerikaanse plannen om een consulaat te heropenen om de Palestijnen in de Israëlische hoofdstad te bedienen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Lapid voegde eraan toe dat ‘als de Amerikanen een consulaat in Ramallah willen openen, hebben wij daar geen probleem mee. [Maar] de soevereiniteit in Jeruzalem behoort toe aan één land – Israël.’

Toen Lapid werd doorgevraagd over de mogelijke menings­verschillen over deze kwestie binnen de regerende coalitie, benadrukte hij dat ‘het geen kwestie van politiek is. Het is een Israëlisch principieel bezwaar.’

Toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in functie was, voerde hij eindelijk de Jeruzalem Embassy Act uit en verplaatste de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarbij voegde hij het Amerikaanse consulaat van de stad, dat zowel Israëli’s als Palestijnen bediende, samen in het nieuwe ambassadegebouw.

Trump’s opvolger, Joe Biden, heeft verklaard van plan te zijn om opnieuw een apart consulaat te openen voor de Palestijnen, in zijn poging om de betrekkingen tussen de VS en de Palestijnse Autoriteit te verbeteren.

Maar voor de meeste Israëli’s is het aanroeren van de onschend­baarheid van Jeruzalem niet de manier om dergelijke politieke of diplomatieke doelen te bereiken.

Lees ook:
Wetsvoorstel: geen Palestijns consulaat in Jeruzalem

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.