De bittere waarheid over Duitsland

Sinds het begin van de oorlog heeft Duitsland bijna alle verkoop van offensieve en defensieve wapens aan Israël stopgezet, hoewel het Israël blijft steunen in internationale organisaties en initiatieven tegen Israël dwarsboomt.

Door Itamar Eichner | | Onderwerpen: Duitsland
Bundeskanzler Olaf Scholz während einer gemeinsamen Pressekonferenz mit dem israelischen Ministerpräsidenten Benjamin Netanjahu in Tel Aviv, Israel, am 17. Oktober 2023. Foto: EPA-EFE/Maya Alleruzzo / POOL

De Duitse regering blijft Israëlische verzoeken om verschillende wapens te kopen afwijzen. Ze heeft echter wel zware wapensystemen goedgekeurd voor het emiraat Qatar, dat bekend staat als een van de belangrijkste en grootste supporters van de Hamas-organisatie. Dit meldde de pro-Israëlische krant Bild onder de kop Wapendeals van de regering: wapens voor Qatar, maar niet voor Israël?.

Volgens de krant heeft de Israëlische regering vorig jaar al een aanvraag ingediend voor de aankoop van enkele duizenden bommen voor haar gevechtstanks, en zijn er nog meer aanvragen voor extra bewapening. Volgens de krant heeft Berlijn echter nog geen beslissing genomen over de verkoop. In de eerste helft van 2024 keurde de Duitse regering de verkoop van wapens ter waarde van ruim 100 miljoen euro aan Qatar goed. “Voor de Joodse staat, die momenteel op verschillende fronten strijdt tegen de terreurorganisaties Hamas en Hezbollah, is de aankoop van bepaalde wapens uit het buitenland bijzonder belangrijk.”

Volgens Israëlische bronnen zijn bijna alle aanvragen van Israël voor wapenaankopen in Duitsland vertraagd sinds het begin van de oorlog en zijn er slechts een handvol goedgekeurd. Hoewel er geen besluit is genomen om niet aan Israël te verkopen, zijn de aanvragen al lange tijd opgedroogd, wat neerkomt op een de facto wapenembargo. De achtergrond van de vertraging zijn interne debatten in Duitsland tussen de Kanselarij en de Nationale Veiligheidsraad, die voorstander zijn van wapenverkopen aan Israël, en het Federale Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat uitstel wil.

  • Israël en zijn volk voeren een islamitische vernietigingsoorlog op verschillende fronten en Duitsland kijkt alleen maar toe.
    Terwijl de stoplichtregering wapenleveranties aan de terreuraanhangers in Doha heeft goedgekeurd, is de enige democratie in het Midden-Oosten dringend… pic.twitter.com/AcyPhFnpPC – Joods Tijdschrift (@JuedRundschau) 16 september 2024

Israëlische bronnen leggen uit dat het belangrijk is om te begrijpen dat Duitsland geen belangrijke wapenleverancier was van de staat Israël. Hoewel het onderzeeërs en oorlogsschepen aan Israël heeft verkocht, wat cruciaal is voor de veiligheid van Israël, wordt Duitsland in de huidige situatie niet beschouwd als een belangrijke wapenleverancier aan Israël. In heel 2023 leverde Duitsland slechts voor 20 miljoen euro aan wapens aan Israël. Na het uitbreken van de oorlog heeft Israël zijn wapenbestellingen gereorganiseerd en zich gericht op wapenbestellingen uit de VS.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een welkomstceremonie voor de nieuwe onderzeeër “Rahav” op de Israëlische marinebasis in Haifa, 12 januari 2016. foto: Kobi Gideon/GPO

De website “Shomrim” en het Oostenrijkse tijdschrift “Profilmeldden dat Duitsland sinds maart geen enkele aanvraag voor wapenexport naar Israël had goedgekeurd, tegenover 20 miljoen euro vorig jaar, zoals hierboven vermeld. Het exportvolume voor offensieve wapens (in tegenstelling tot defensieve wapens die gebruikt worden voor bescherming, zoals helmen of beschermende vesten) is gedaald van ongeveer 20 miljoen euro in het voorgaande jaar tot slechts ongeveer 32 duizend euro sinds het begin van het jaar. De export van defensieve veiligheidsuitrusting is dit jaar ook drastisch gedaald. In 2023 bedroeg het volume van deze export meer dan 300 miljoen euro, terwijl dit in 2024 nog maar 14 miljoen euro was. Hoewel 2023 vanwege de oorlog een uitzonderlijk jaar was voor de wapenexport van Duitsland naar Israël, laat een blik op de gegevens door de jaren heen ook het dieptepunt zien: het is het laagste exportvolume sinds 2004.

Het is belangrijk om te benadrukken dat Duitsland Israël steunt in internationale organisaties en sommige initiatieven tegen Israël heeft gedwarsboomd. Het Duitse standpunt over wapenverkopen is echter complex en niet alle Duitse regeringsvertegenwoordigers zijn unaniem. Sinds het begin van de oorlog zijn Duitse regeringsvertegenwoordigers erg gevoelig voor Israël. Ze zeggen zeker de juiste dingen en uiten hun identificatie met Israël zowel in verklaringen als tijdens bezoeken. Bronnen die bekend zijn met de Duits-Israëlische betrekkingen zeggen dat de dingen in perspectief moeten worden gezien. Dit is onaangenaam en we zouden een andere houding van Duitsland verwachten, vooral gezien zijn trieste geschiedenis. Maar in Israël begrijpen we de beperkingen waaronder de Duitsers werken en de publieke opinie die vijandig staat tegenover Israël.

En nog iets: Duitsland staat niet alleen. Het sluit zich aan bij andere landen die hun vergunningen voor wapenverkopen aan Israël uitstellen, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Nederland en Italië.

De verdediging van het bestaan en de veiligheid van Israël door Duitsland is sinds de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust een hoeksteen van het Duitse beleid. De voormalige Duitse kanselier Angela Merkel verklaarde dit zelfs expliciet in een toespraak tot de Knesset zo’n 16 jaar geleden: “De historische verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de staat Israël maakt deel uit van de Duitse raison d’être (bestaansreden),” zei ze.

Voormalig bondskanselier Angela Merkel spreekt de Knesset toe op 18 maart 2008. Foto: Yossi Zamir/Flash90.

Merkels belofte gold ook in de periode die volgde. De Duitse kanselier was de eerste internationale leider die Israël bezocht na de aanval op 7 oktober en beloofde aan Israëls zijde te staan. Zijn belofte had vrijwel onmiddellijk effect: in 2023 verkocht Duitsland voor 326 miljoen euro aan wapens aan Israël, waaronder voor 20 miljoen euro aan offensieve wapens, waarvan de meeste aan Israël werden geleverd na de aanval van Hamas. Dit bedrag was aanzienlijk hoger – tien keer – dan de Duitse export van offensieve wapens in 2022.

Scholz’ publieke belofte om Israël te helpen bleef ook na de IDF-invasie in Rafah en ondanks enige kritiek op Israël tijdens een ander bezoek aan het land. In juli van dit jaar werd hem bijvoorbeeld gevraagd naar de wapenhandel tussen Israël en Duitsland na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de nederzettingen illegaal zijn volgens het internationaal recht. “We hebben Israël wapens geleverd en we hebben niet besloten om de verkoop van wapens aan Israël stop te zetten,” zei hij op een persconferentie, eraan toevoegend: ‘Natuurlijk zullen we elk geval afzonderlijk onderzoeken’. Ondanks deze verklaring werd de wapenexport stopgezet, zoals eerder vermeld.

Verschillende bronnen uit de Duitse defensie-industrie waren bereid om anoniem over de kwestie te spreken. Zij schetsten een vergelijkbaar beeld: In de afgelopen maanden hadden ze steeds meer moeilijkheden ondervonden bij het verkrijgen van een exportvergunning naar Israël.

Uit de gegevens die door “Shomrim” aan het licht zijn gebracht, blijkt dat hoewel er geen categorische beslissing is genomen om de export van wapens naar Israël te stoppen, er al meer dan een half jaar geen enkele aanvraag is goedgekeurd. De gegevens komen uit een officieel antwoord van de Duitse regering op een vraag van een lid van de Bondsdag en dateren van eind augustus.

Het Bondsministerie van Economische Zaken antwoordde: “De Bondsregering neemt aanwijzingen van schendingen van het internationaal recht zeer serieus. Ze heeft zowel in het openbaar als in interne discussies met Israël de verwachting uitgesproken dat Israël in overeenstemming met het internationaal recht handelt wanneer het zijn recht op zelfverdediging uitoefent”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox