De bewering dat Israël “op elk moment kan terugkeren naar de Philadelphi-corridor” is ongegrond.

Israël heeft tot nu toe 150 terreursmokkeltunnels afgesloten; Egypte kan niet worden vertrouwd om nieuwe smokkel te voorkomen, vertellen waarnemers aan JNS.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Een drie meter hoge tunnel ontdekt door de IDF in de Philadelphi Corridor op 4 augustus 2024. Foto: IDF

In de afgelopen dagen is gebleken dat de Israëlische strijdkrachten tot nu toe 150 smokkeltunnels hebben blootgelegd en verzegeld onder de Philadelphi-route in de Rafah-sector van de Gazastrook. De vraag wie de controle krijgt over dit kritieke gebied is een centraal knelpunt geworden in de gijzelingsonderhandelingen met Hamas in Caïro.

De omvang van het blootgelegde netwerk van tunnels vertegenwoordigt een belangrijk succes in de strijd tegen het terrorisme, terwijl het ook duidelijk maakt waarom Israël voorzichtig moet zijn om zich terug te trekken uit deze strategische corridor, vertelden waarnemers in Israël aan JNS.

Volgens gepensioneerd brigadegeneraal Yossi Kuperwasser, voormalig hoofd van Israëls Military Intelligence Research and Assessment Department en senior onderzoeker bij het Misgav Instituut voor Nationale Veiligheid en Zionistische Strategie, zou een Israëlische terugtrekking leiden tot een heropleving van wapensmokkel vanuit Egypte naar Gaza.
“Het feit dat er zoveel tunnels onder de corridor liggen, maakt duidelijk dat de wapensmokkel van Egypte naar Gaza weer zal toenemen,” legde hij uit. “Waarom houdt Hamas zo vast aan deze corridor als er niets gaat gebeuren?”

Kuperwasser wees er ook op dat het onrealistisch is gebleken om te hopen dat Egypte deze smokkelactiviteiten kan voorkomen.
“Het is duidelijk dat Israël niet op de Egyptenaren kan vertrouwen. Ze hebben beloofd en zogenaamd gehandeld om deze smokkelactiviteiten te voorkomen, maar in de praktijk zie je de enorme hoeveelheden wapens die Hamas heeft. Waarom zou dat veranderen?”

Zie: Tacheles met Aviel – Philadelphi grenscorridor of gijzelaars?

Kuperwasser betoogde dat het belang van Egypte hetzelfde blijft – voorkomen dat ze worden gezien als tegenstanders van het “Palestijnse verzet”.
“Ze kunnen het zich niet veroorloven om echt tegen deze smokkel te vechten,” legde hij uit. Zolang de Palestijnse smokkelactiviteiten doorgaan, blijft Israël afhankelijk van Egypte, en deze afhankelijkheid kan door Caïro worden uitgebuit.
“Zolang de Palestijnen Israël aanvallen, heeft Israël de Egyptenaren harder nodig,” merkte hij op. “Er is natuurlijk ook het aspect van mensen die geld hebben verdiend aan deze activiteit,” voegde Kuperwasser eraan toe. “Er is veel geld mee gemoeid.”

Kuperwasser waarschuwde ook voor het idee dat buitenlandse of Palestijnse strijdkrachten toekomstige smokkeloperaties effectief zouden kunnen voorkomen.
“We hebben al deze trucs eerder geprobeerd; ze hebben nooit gewerkt,” legde hij uit, en benadrukte dat de stroom wapens naar Gaza hervat zou worden zodra Israël zich terugtrekt uit de Philadelphi-corridor. “Er zal geen clausule in een toekomstige overeenkomst staan waarin Hamas zich ertoe verbindt om geen wapens uit Egypte te smokkelen. Wij, aan de andere kant, zullen worden verhinderd om dat te doen door een expliciete clausule in de overeenkomst,” voegde hij eraan toe.

Kuperwasser benadrukte dat een Israëlische terugkeer naar de corridor bijna onmogelijk zou zijn na een terugtrekking als gevolg van politieke druk.
“Er zullen altijd politieke omstandigheden zijn die een terugkeer verhinderen. Israël kan wel willen terugkeren, maar het zal niet kunnen. Er zal Amerikaanse druk zijn. De Egyptenaren zullen nee zeggen. De Iraniërs zullen dreigen ons aan te vallen als we terugkeren,” zei hij.
“Daarom,” zei Kuperwasser, “is de Israëlische militaire aanwezigheid langs de Philadelphi-corridor essentieel om ervoor te zorgen dat Hamas en andere terreurorganisaties in Gaza niet in staat zijn om hun enorme terreurinfrastructuur in Gaza opnieuw op te bouwen.”
Hij benadrukte dat Israël een ondergrondse antitunnelbarrière moet bouwen, vergelijkbaar met de barrière aan de grens tussen Israël en Gaza, en een militaire aanwezigheid in het gebied moet handhaven om de effectiviteit ervan te garanderen.

Professor Kobi Michael, senior onderzoeker aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv en het Misgav Instituut voor Nationale Veiligheid en Zionistische Strategie, benadrukte dat controle over de corridor gelijk staat aan controle over de grensovergang Rafah tussen Gaza en Egypte.
“De Rafah grensovergang diende als het belangrijkste platform voor het smokkelen van wapens naar de Gazastrook, en Egypte kneep een oogje toe,” legde hij uit.
Het opgeven van de corridor en de grensovergang voordat er transparante toezichts- en controlemechanismen voor Israël zijn, betekent dat we in de toekomst de controle over de corridor en de grensovergang verliezen, waarschuwde hij.

Deze controle kan worden bereikt door het vestigen van een militaire aanwezigheid aan de grensovergang bij Rafah of door het bouwen van een gedegen sensor- en controlesysteem dat toegankelijk is voor Israël en dat het land operationele bewegingsvrijheid geeft, betoogde Michael.

Michael verwierp ook het vaak door Israëlische defensiefunctionarissen geuite standpunt dat Israël gemakkelijk naar de corridor kan terugkeren als dat nodig is, als ongegrond. Hij verwees naar de ervaring na de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook in 2005: “We konden het niet na de terugtrekking uit Gaza in 2005, en we zullen het niet kunnen na de terugtrekking daar – of het zal in ieder geval heel moeilijk zijn,” legde hij uit.
“Israël zou te maken krijgen met aanzienlijke internationale en Amerikaanse druk en ook met Egyptische druk, inclusief de dreiging om het vredesakkoord op te zeggen.”
Michael benadrukte dat Israël het met de Verenigde Staten en Egypte eens moet worden over directe Israëlische controle over de Philadelphi-corridor en de grensovergang bij Rafah, totdat een soortgelijke barrière als die aan de grens met Gaza is voltooid en de grensovergang bij Rafah wordt beheerd door een Palestijns element dat “niet verbonden is met Hamas” en onder “internationaal toezicht dat volledig transparant is voor Israël”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox