Corona? We hebben andere problemen

Hoewel de coronacijfers weer stijgen, trekken we ons er weinig van aan. De terroristische aanslagen van de afgelopen dagen tonen aan dat we met heel andere problemen te maken hebben.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: terreur, corona, klimaat
Wachtrij voor een teststation in Tel Aviv. Foto: Yossi Aloni / Flash90

Goedemorgen, beste lezers!

Twee jaar geleden, nam Corona de controle over in ons dagelijks leven. Uit vrees voor het toen nog onbekende virus werden steeds meer beperkingen vastgesteld, werden lessen op scholen en universiteiten stopgezet, werden culturele evenementen verboden en werd de bewegingsvrijheid beperkt. Het hoogtepunt was toen de eerste lockdown op Pesach, begin april. En wij, de burgers, compleet bang en bezorgd, gingen er zonder klagen in mee. In die tijd was het hoogste aantal nieuwe infecties per dag 700!

Ik was op dat moment ook erg bezorgd. Elke dag werden we overspoeld met informatie over de afdelingen van mensen die pas besmet waren met het virus. We ontvingen een sms over elke nieuw besmette persoon die in onze buurt was geweest, op een app konden we zien waar de besmette personen waren geweest. Klinkt gek, nietwaar?

In de loop van de tijd kwamen we steeds meer te weten over het vervelende virus, er waren verschillende golven en nog een paar afsluitingen, intussen werden vaccins en zelfs geneesmiddelen ontwikkeld. De Omikron-variant leidde begin dit jaar tot de 5e golf met tot 80000 nieuwe besmettingen per dag. Dat maakte nauwelijks nog indruk op ons. En gisteren waren er 15000 nieuwe coronabesmettingen, waaronder onze premier Bennett en de politiechef Shabtai.

Ik ben geenszins van plan de bezorgdheid over het coronavirus te bagatelliseren, maar ik denk dat wij er intussen wel mee hebben leren leven. Het gaat niet weg. Gisteren stonden er weer rijen voor enkele Corona-teststations (zie omslagfoto), maar ze trokken niet veel aandacht.

Op weg van ons kantoor in Jeruzalem naar mijn bus naar Modiin gisteren, liep ik door de Mahane Yehuda markt om een paar dingen te kopen voor de komende Pesach. Bij een groentekraam hoorde ik voor het eerst sinds lange tijd twee vrouwen in het Duits praten. Ik was echt opgewonden om eindelijk weer toeristen te zien.

Eindelijk zijn er weer toeristen op de Machane Yehuda markt. (Foto: Dov Eilon)

Wij maken ons geen zorgen meer over Corona, want helaas zijn er nu veel ernstiger problemen. Ik heb het niet over de oorlog in Oekraïne, die ook uit de krantenkoppen wordt verdrongen door gebeurtenissen hier thuis. Met het einde van de bezorgdheid om Corona hebben wij niet alleen ons dagelijks leven teruggekregen, maar ook andere oude problemen. Na de terreuraanslag in Be’ ersheva hebben de aanslagen in Hadera en Bnei Brak ons geschokt. Voordien hadden enkele aanvallen met messen in Jeruzalem er reeds op gewezen dat wij wellicht met een nieuwe golf van terreur te maken zullen krijgen. Ik zou bijna zeggen dat ik liever een Corona golf heb, of overdrijf ik nu? Het is jammer dat we nooit helemaal zonder problemen kunnen leven.

En nu iets positiefs, het weer. Eindelijk wordt het warmer. Het is ‘s avonds nog een beetje fris, maar gisteren hadden we hier in Modiin al temperaturen van rond de 20 graden. En vandaag zou het echt warm worden, vooral hier, tot 27 graden. Door de hevige regenval in het weekend heeft onze Kinneret een behoorlijke hoeveelheid water gekregen. Het waterpeil is overeenkomstig gestegen. Hier is het weer voor vandaag.

Het weer voor vandaag in Israël

Gedeeltelijk helder tot bewolkt met een aanzienlijke stijging van de temperaturen. Vooral in het binnenland en in de bergen zal het naar verwachting warmer zijn dan gemiddeld. Voor vandaag worden de volgende maximumtemperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’ ersheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds zondag met een indrukwekkende 20 centimeter (!) gestegen en staat nu op -209,19 m onder de zeespiegel. Er ontbreekt nog maar 39 centimeter tot de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de hele redactie van Israel Today, een prettige donderdag. Blijf gezond, zodat je ons binnenkort kunt bezoeken. Hou je goed.

Sjaloom uit Modiin!

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox