Terreurgolf: vijf doden bij aanslag in Bnei Brak

Elf doden bij drie terreuraanslagen in één week, dit is het trieste resultaat van de terreurgolf in het hart van Israël.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: terreur
Israëlische politie en reddingswerkers op de plaats van de aanslag in Bnei Brak. Foto: Avshalom Sassoni / Flash90

Slechts twee dagen na de terreuraanslag in Hadera heeft de islamitische terreur afgelopen nacht opnieuw toegeslagen, ditmaal in de Joods-orthodoxe stad Bnei Brak bij Tel Aviv. Kort na 20.00 uur plaatselijke tijd kwamen de eerste meldingen binnen van geweerschoten in een straat in Bnei Brak. Korte tijd later werd duidelijk dat het opnieuw om een terroristische aanslag ging, de derde in slechts één week.

Een Palestijnse Arabier uit het gebied Jenin, die illegaal in Israël was, reed op een motorfiets. De terrorist, gewapend met een M-16 automatisch geweer, stapte van zijn motor en begon op voorbijgangers te schieten.

De video toont de terroristische rampage en de arrestatie van andere verdachten. Zoals u op de video kunt zien, hadden sommige voorbijgangers enorm veel geluk en wisten ze zich in veiligheid te brengen.

Een paramedicus van Magen David Adom die ter plaatse was, meldde:

“We hoorden de geweerschoten bij het MDA-station en gingen onmiddellijk in de richting van de schoten. In Herzl Street kwamen we een man van ongeveer 30 jaar oud tegen die niet reageerde. Hij ademde niet, had geen polsslag en had schotwonden. We hebben medische onderzoek verricht en konden alleen maar concluderen dat hij dood was.

Ongeveer 100 meter van hem vandaan, verderop in de straat, vonden we een bewegingloze man van ongeveer 40 jaar oud met schotwonden op zijn lichaam. Een ander paramedisch team dat ter plaatse kwam, gaf hem medische verzorging en bracht hem in kritieke toestand naar het Beilinson-ziekenhuis. Met mijn team ging ik verder naar de plaats delict op de hoek van de Hashneim Straat en de Bialik Straat, waar we nog drie slachtoffers vonden, één in een auto en twee liggend op de stoep, allen niet aanspreekbaar. We hebben ze medisch onderzocht en moesten ook hen dood verklaren.”

Een politieman op een motorfiets opende het vuur op de terrorist. In het daaropvolgende vuurgevecht werden zowel de terrorist als de politieman gedood. De politieman is Amir Khouri, een christelijke Arabier uit de stad Nof Hagalil. Het is aan hem te danken dat er niet meer slachtoffers vielen bij de aanslag.

De andere slachtoffers zijn twee burgers van de stad Bnei Brak en twee Oekraïense burgers.

Avishai Yehezkel, 29 jaar oud, laat zijn zwangere vrouw en een tweejarig zoontje achter. Hij beschermde zijn zoon, die in een kinderwagen lag, met zijn lichaam tegen de schoten van de terrorist. Een ander slachtoffer is Yaakov Shalom, een vader van vijf kinderen. De namen van de Oekraïense burgers zijn nog niet vrijgegeven.

Premier Naftali Bennett zei over de aanslag: “Israël wordt geconfronteerd met een dodelijke golf van Arabisch terrorisme. Wij zullen het terrorisme vastberaden en met ijzeren vuist bestrijden. Ze zullen ons hier niet weghalen. We zullen zegevieren.

Minister van Defensie Benny Gantz zei dat de veiligheidstroepen “alle hun ter beschikking staande middelen” zullen gebruiken om de terreurgolf de kop in te drukken. Op Twitter schreef hij: “Wij hebben als volk en als natie moeilijke tijden doorgemaakt toen wij geconfronteerd werden met terreurgolven – en wij hebben altijd met vastberadenheid en kracht gewonnen, en dat zullen wij ook deze keer doen. Het Israëlische leger, de Shin Bet en de Israëlische politie zullen alle middelen gebruiken die tot hun beschikking staan om de veiligheid in de straten van Israël en een gevoel van veiligheid voor het publiek te herstellen,“.

Ook Ra’am-voorzitter Mansour Abbas veroordeelde de aanslag en noemde het “een afschuwelijke terroristische misdaad tegen onschuldige burgers“.

De aanval werd ditmaal zelfs veroordeeld door de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, na zijn stilzwijgen na de aanslagen in Be’ ersheva en Hadera. Abbas “veroordeelt het doden van Israëlische burgers vanavond en benadrukt dat het doden van Palestijnse en Israëlische burgers alleen maar leidt tot een verslechtering van de situatie,” zei het kantoor van Abbas.

De politie verhoogde het alarmniveau naar het hoogste niveau voor de eerste keer sinds operatie ‘Guardian of the Walls’ in mei 2021.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox