Nieuwe terroristische aanslag schokt Israël

Twee Israëlische Arabieren openen het vuur op voorbijgangers in het centrum van de stad Hadera, waarbij twee politieagenten om het leven komen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: terreur, ISIS, aanslag
Israëlische veiligheids- en reddingswerkers dragen het lichaam van een Israëlische politieagent die is gedood bij een schietaanval in Hadera. Foto: Gili Yaari / Flash90

Twee jonge politieagenten zijn zondagavond bij een terreuraanslag in de stad Hadera om het leven gekomen. Twaalf andere mensen raakten gewond, van wie twee ernstig.

Twee Arabisch-Israëlische mannen uit de stad Umm el-Fahem hebben gisteravond een aanslag gepleegd op voorbijgangers bij een bushalte in Hadera. Op beelden van beveiligingscamera’s is te zien hoe twee bebaarde mannen in witte islamitische kleding met hun machinegeweren stelling nemen.

De terroristen zouden de neven Ibrahim en Ayman Agrabia zijn, die aanhangers zijn van Islamitische Staat. Een van de twee had in 2016 al geprobeerd zich bij ISIS aan te sluiten.

Dat er niet meer doden zijn gevallen, is te danken aan een aantal politieagenten die in een nabijgelegen restaurant zaten en onmiddellijk naar buiten zijn gerend toen zij de schoten hoorden. Door hun ingrijpen konden de daders onmiddellijk worden doodgeschoten, waardoor verdere slachtoffers werden voorkomen.

De twee Israëlische dodelijke slachtoffers waren slechts 19 jaar oud, Yazan Fallah uit Kasra Samia en Shirel Aboukaret uit Netanya, zij hadden gediend als grenspolitieagenten.

De Israëlische veiligheidstroepen hebben naar verluidt gisteravond nog meer familieleden van de terroristen uit Umm el-Fahem gearresteerd.

De Israëlische politiechef Kobi Shabtai gaf opdracht het alarmniveau voor de politie te verhogen na een briefing met Shin Bet-directeur Ronen Bar, veiligheidsminister Bar Lev, minister van Defensie Benny Gantz en IDF-chef generale staf Aviv Kochavi. Kochavi gaf opdracht de grens met de Westelijke Jordaanoever te versterken met meer soldaten.

De leider van de Arabische regeringspartij Ra’am, Mansour Abbas, veroordeelde de aanslag als een afschuwelijke misdaad geïnspireerd door ISIS. “Het is geen afspiegeling van de Israëlische Arabische bevolking, die streeft naar een leven in respect en in overeenstemming met de wet, een leven dat het samenleven en co-existentie van Arabieren en Joden eert.” Abbas riep Arabische politici en burgemeesters op zich in te zetten voor de bestrijding van geweld in hun gemeenten.

Aanvallen door Arabische Israëli’s treffen de bevolking in het land bijzonder hard, omdat zij het vertrouwen in vreedzame co-existentie en samenleven aanzienlijk schaden. De bezorgdheid over nieuwe terroristische aanslagen neemt toe. Nog maar een paar dagen geleden werden vier mensen vermoord bij een mesaanval in Be’ersheva. Volgens berichten in de media had de dader, een Israëlische bedoeïen, eerder geprobeerd zich aan te sluiten bij de jihadistische groepering.

Verdere aanslagen kunnen niet worden uitgesloten in de aanloop naar de islamitische vastenmaand Ramadan, noch tijdens de vastenperiode, zo werd gezegd. Verschillende Palestijnse terreurgroepen hebben de afgelopen weken opgeroepen tot meer aanvallen op Israëli’s in de aanloop naar de Ramadan, die aanstaande zaterdag begint.

Voorts sluiten vele media een verband met de huidige top van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko in het zuiden van Israël, die ook werd bijgewoond door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, niet uit. Blinken via Twitter: “Wij veroordelen de terroristische aanslag van vandaag in Hadera, Israël. Zulke zinloze daden van geweld en moord horen niet thuis in de maatschappij. Wij staan aan de zijde van onze Israëlische partners en betuigen onze deelneming aan de families van de slachtoffers.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox