CNN wast Hamas-propaganda wit

Wat te doen met het dodental dat door Hamas in Gaza wordt gerapporteerd? CNN’s antwoord: De dubieuze cijfers worden “witgewassen” door de Palestijnse Autoriteit.

Door Alex Traiman | | Onderwerpen: Hamas, media, Gaza, journalisten, CNN
Het logo van CNN. Foto: Flickr

Wanneer de georganiseerde misdaad de winsten van zijn criminele ondernemingen wil verbergen, wast hij ze wit via schijnbaar legitieme bedrijven en na een paar stappen is het geld schoon.

Helaas probeert CNN dezelfde truc met de slachtoffercijfers uit Gaza. Hier is het probleem: veel mensen zijn terecht sceptisch over de beweringen van Hamas – als ze bereid zijn om barbaarse massamoorden te plegen, lijkt liegen niet zo’n groot probleem.

Dus wat te denken van de gerapporteerde doden in de gevechten in de Gazastrook die werden uitgelokt door de massaslachting van Israëli’s door Hamas? CNN’s antwoord: de onbetrouwbare beweringen van Hamas worden herhaald door de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, die tenminste een betere reputatie heeft dan de terreurgroep uit Gaza (ja, dat is een lage lat).

Dit is natuurlijk belachelijk – sinds de Palestijnse Autoriteit in 2007 door Hamas uit Gaza werd verdreven, heeft het geen andere bronnen voor slachtoffercijfers in Gaza dan het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Dit betekent dat de cijfers over de slachtoffers in Gaza, die afkomstig zijn van het PA-ministerie van Volksgezondheid in Ramallah, slechts cijfers zijn van Hamas.

Desondanks heeft CNN sinds 31 oktober minstens 35 keer geprobeerd om de beweringen van Hamas te staven door de zinsnede “volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Ramallah, gebaseerd op bronnen in door Hamas gecontroleerd gebied” of nauwe variaties daarop te gebruiken.

Deze “bronnen”, ook al doet CNN veel moeite om dat niet te zeggen, zijn allemaal van Hamas.

Het is veelzeggend dat Christiane Amanpour in haar programma op 8 november nog verder ging, Hamas helemaal niet noemde en de kijkers vertelde dat “volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Ramallah, meer dan 4.300 kinderen zijn gedood”.

CNN moet schoon schip maken en stoppen met het verdoezelen van de gegevens over de slachtoffers in Gaza, en er ook op wijzen dat Hamas zich achter burgers verschuilt omdat het zoveel mogelijk burgerdoden wil claimen – dat is een belangrijk onderdeel van haar strategie.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox