Canadese soldaten in uniform opnieuw betrapt op het schenden van de Israëlische soevereiniteit

Geen enkele natie zou formele delegaties van een buitenlandse militair – in uniform nog wel en zonder toestemming – tolereren om enige vorm van “onderzoek” uit te voeren binnen haar grenzen.

Door Gil Tanenbaum | | Onderwerpen: Judea, vredesonderhandelingen
Canadese soldaten in uniform helpen Palestijnse ambtenaren bij het in kaart brengen van land waarover zij geen zeggenschap hebben. Foto: Regavim

Op donderdag werd een groep geüniformeerde soldaten van de Canadese strijdkrachten gefotografeerd terwijl ze een groep Palestijnse Arabieren hielpen die proberen “feiten op de grond” vast te stellen door nieuwe structuren te bouwen in strijd met de Oslo Akkoorden. De Canadezen werden gezien bij de Maon Farm in het zuidelijk deel van Hebron. Vorige week lokten Arabieren daar gewelddadige botsingen uit, waarbij een Israëlische herder ernstig gewond raakte.

Het gebied dat de Canadese militairen bezochten is volledig afgesloten door de IDF. De Canadezen werden vergezeld door de Palestijnse politie, die geen gezag heeft in Gebied C. Dit gebied staat onder volledige Israëlische veiligheids- en civiele controle, overeenkomstig de Oslo-akkoorden van 1994. De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft er geen gezag.

Dit gebeuren is niets nieuws. In juli berichtte TPS (Tazpit Press Service) hoe een delegatie van hoge Canadese militairen, toen ook in uniform, patrouilleerde in Gebied C in Judea en Samaria. De Canadezen werden gezien bij een bezoek aan een illegaal bouwwerk dat door lokale Arabieren was gebouwd op staatsgrond die toebehoort aan Maon in het zuidelijke Hebron-gebergte.

In augustus werd een andere Canadese militaire delegatie gezien in Judea en Samaria, waar zij Palestijnse activisten ontmoetten op een aantal locaties. Ze bezochten andere constructies die illegaal waren gebouwd door lokale Arabieren in Gebied C.

Wanneer Israëli’s nieuwe structuren bouwen in Judea en Samaria zonder toestemming van de regering – zoals in Chomesh – zelfs als het slechts een paar caravans zijn die aan een reeds bestaande stad zijn toegevoegd, dan komt de IDF snel in actie en zet de bewoners eruit en vernietigt wat er is gebouwd.

Maar wanneer de PA haar mensen helpt bij het bouwen van nieuwe structuren in Gebied C – zelfs wanneer het Joodse archeologische plaatsen beschadigt – is de IDF niet zo snel om op te treden.

De Regavim-beweging legde uit dat deze Canadese militairen in het gebied waren als onderdeel van een delegatie van NAVO-militairen voor het Proteus-project. Proteus werd in de jaren ’90 opgericht door president Clinton om de PA te helpen bij de opbouw van haar politieafdeling. Maar zij hebben absoluut geen mandaat in Gebied C en aangezien dergelijke bezoeken niet vooraf met de IDF zijn gecoördineerd, vormen zij een schending van zowel het Israëlische als het internationale recht.

Geen enkel land zou toestaan dat formele delegaties van een buitenlandse militair – nota bene in uniform – binnen zijn grenzen enige vorm van “rondleiding” of “onderzoek” uitvoeren, hoe vriendschappelijk de betrekkingen tussen de twee naties ook mogen zijn.

Voor meer diepgaande lectuur over dit onderwerp en hoe het betrekking heeft op ons als Bijbelgelovigen, zie: Er is geen politieke oplossing.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox