LedenEr is geen politieke oplossing

De situatie is somber, weinig hoopgevend. Alleen de hemel heeft de oplossing voor deze puinhoop, maar wat die zou kunnen zijn kan ik niet zeggen en ik zal er hier niet over speculeren.

Door Stan Goodenough |
Illegale Palestijnse bouw en andere "feiten op de grond" hebben het gezicht van het conflict veranderd. Foto: Gad Amiton / TPS

Toen ik onlangs door Samaria en Judea reisde, werd ik geconfronteerd met het verontrustende feit dat, terwijl er ooit een manier was om tenminste een soort vrede voor Israël (en voor de “Palestijnen”) te bewerkstelligen, die optie al lang niet meer bestaat. Er is nu geen politieke oplossing voor wat een uitdijende puinhoop is geworden in het Bijbelse hartland.

Elk staatshoofd op deze planeet hamert er tegenwoordig op dat de tweestatenoplossing de enige manier is om een einde te maken aan het Arabische/Israëlische conflict dat al honderd jaar het land tussen de rivier en de zee met bloed doordrenkt.

Het maakt niet uit dat deze aanpak (de basis van het buitenlands beleid van meerdere staten sinds het eerste verdelingsplan – de Peel Commissie – werd gepubliceerd in 1937) al 85 jaar een faliekante mislukking is, niet in de laatste plaats omdat de Arabieren haar onwrikbaar afwezen en zich ertegen verzetten, terwijl de Joden dat altijd – zij het met tegenzin – deden.

En laat staan dat deze “tweestatenoplossing” zowel discriminerend...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie