Waarom beschermt Israël de illegale bouw van Palestijnse Arabieren?

“Deze absurditeit moet gestopt worden – onmiddellijk. Er woedt een strijd op de grond om de controle over Judea en Samaria.”

Door Redactie Israel Today |
Illegale Arabische bouw tiert welig in delen van Judea en Samaria die geacht worden onder Israëlische controle te staan. Foto: Kobi Richter/TPS

(TPS) In een hernieuwde petitie, ingediend bij het Hooggerechtshof van Justitie, roept de Regavim Beweging op tot veranderingen in de procedures van de IDF’s Civiele Administratie die automatisch de handhaving bevriezen tegen duizenden illegale bouwwerken gebouwd door Arabieren in Gebied C van de zogenaamde “West Bank,” die onder volledige Israëlische controle staat volgens de Oslo Akkoorden.

In 2021 betwistte Regavim in een verzoekschrift aan het Hooggerechtshof de al jaren geldende operationele richtlijnen van de Civiele Administratie en het Ministerie van Defensie, die in strijd zijn met de Israëlische wet op de ruimtelijke ordening en de bouw.

Regavaim, een organisatie die de illegale bouw en de overname van het land door de Palestijnse Autoriteit in Judea en Samaria (de echte Bijbelse naam voor dit gebied) bestrijdt, zegt dat de uitvoering van deze richtlijnen “een beschermend schild heeft gecreëerd voor illegale structuren” door voor onbepaalde tijd opschorting te verlenen van handhavingsprocedures tegen duizenden illegale Arabisch gebouwde structuren, “waardoor hun status en duurzaamheid worden verankerd en een golf van nieuwe illegale Arabische bouw wordt aangemoedigd.”

De operationele richtsnoeren voorzien in automatische opschorting voor onbepaalde tijd van de handhavingsprocedures tegen illegale bouwwerken in Judea en Samaria vanaf het moment dat wettelijk voorgeschreven beroepen worden ingediend voor elk illegaal gebouwd bouwwerk – met inbegrip van verzoeken om een gemeentelijk masterplan, verzoeken om vrijstelling van de eisen voor bouwvergunningen, beroepen tegen slooporders, verzoeken om bevriezing van handhavingsprocedures, beroepen bij het Hooggerechtshof – zelfs wanneer het duidelijk is dat deze beroepen ongegrond zijn en niet zullen worden gehonoreerd vanwege onoverkomelijke tekortkomingen in ontwerp, engineering, locatie, grondbezit of andere dwingende feiten. Door eenvoudigweg ongegronde of zelfs absurde verzoeken of aanvragen in te dienen, genieten illegale structuren een paraplu van bescherming, aangezien de handhaving automatisch wordt bevroren – voor onbepaalde tijd.

Regavim’s 2021 verzoekschrift werd verworpen toen de staat beweerde dat het de problematische procedurele richtlijnen had herzien – maar Regavim’s verzoekschrift stelt dat de door de Civiele Administratie aangebrachte wijzigingen een kleine procedurele subparagraaf betreffen die geen wezenlijke invloed heeft op de operationele richtlijnen of de problematische resultaten daarvan.

Regavim heeft nu een tweede verzoekschrift ingediend, waarin het betoogt dat, hoewel de correctie de algemene bevriezing van de handhaving tot op zekere hoogte beperkt, de procedurele richtsnoeren illegale praktijken in stand blijven houden en overtreders bescherming bieden tegen handhaving.

“De Civiele Administratie, die verantwoordelijk is voor de handhaving van de wet in Judea en Samaria, heeft op onverklaarbare wijze een maas in de Jordaanse wet die in dit gebied van kracht is, uitgebreid, waardoor illegale bouw op massale schaal mogelijk wordt,” zegt advocaat Boaz Arzi van Regavim’s Juridische Afdeling.

“Er zijn momenteel zo’n 80.000 illegale Palestijnse bouwwerken in Gebied C van Judea en Samaria, het gebied dat ogenschijnlijk onder Israëlische civiele en veiligheidsjurisdictie valt. Elke dag worden er gemiddeld acht nieuwe structuren toegevoegd aan dit onbegrijpelijke aantal, naast de massale territoriale overname door middel van landbouw- en wegenbouwprojecten – die allemaal worden gepland en uitgevoerd door de Palestijnse Autoriteit met de steun van buitenlandse concerns,” voegde Arzi eraan toe.

“Aan deze absurditeit moet een einde worden gemaakt – onmiddellijk. Er woedt een strijd op het terrein om de controle over gebied C, en de illegale procedurele protocollen van de civiele administratie helpen en steunen de overname door de Palestijnse Autoriteit,” beschuldigde hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox