Biden veroorzaakt een onnodige humanitaire crisis in de Gazastrook

Is er een andere plek in de wereld waar de Verenigde Staten hebben gezegd dat vluchtelingen gedwongen moeten worden om in een oorlogsgebied te blijven in plaats van zich in veiligheid te brengen?

Door Mitchell Bard | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Gaza
Palestijnen op de vlucht van Khan Yunis naar Rafah in de zuidelijke Gazastrook op 18 december 2023. Foto: Atia Mohammed/Flash90

De benarde situatie van de mensen in de Gazastrook is te wijten aan de inval van Hamas en de massamoord op Israëli’s op 7 oktober.

Ze lijden nu omdat ze als menselijk schild worden gebruikt door Hamas, waardoor burgers gegarandeerd omkomen terwijl Jeruzalem doorgaat met zijn offensief om de terroristische organisatie die sinds 2007 de Gazastrook regeert, te vernietigen. De mensen die gevlucht zijn of de orders van Israël hebben opgevolgd om het slagveld te verlaten, bevinden zich in een steeds nijpender situatie, zonder voldoende voedsel, medische zorg en onderdak.

Duizenden burgers zijn gestorven (we weten niet hoeveel, omdat het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid terroristen telt en degenen die door zijn eigen raketten zijn gedood). Maar er zouden er niet meer hoeven te sterven of te lijden als de regering Biden er niet op stond om de Palestijnen gevangen te houden in Gaza. Dit maakt deel uit van hun misplaatste idee dat ze burgers van een Palestijnse staat zullen zijn als de oorlog voorbij is.

De regering-Biden heeft de verantwoordelijkheid bij Israël gelegd om de crisis te verlichten door meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza, waarvan een deel wordt gestolen door Hamas. In plaats van toe te kijken hoe de Palestijnen in steeds kleinere gebieden van Gaza worden opgedrongen naarmate de gevechten zich uitbreiden, zouden de ontheemden gewoon een paar kilometer buiten Gaza kunnen verhuizen naar de Sinaïwoestijn, waar kampen zouden kunnen worden opgezet om alle humanitaire hulp te bieden die ze nodig hebben zonder enige inmenging van Israël.

De president stond erop dat Egypte de Palestijnse Amerikanen zou laten vertrekken. Hij geeft hun leven voorrang boven dat van andere Palestijnen, die volgens hem moeten blijven en lijden. Hiermee speelt hij ook Hamas in de kaart door toe te staan dat Israël de schuld krijgt van de humanitaire problemen.

Maar waarom?

Is er een andere plek in de wereld waar de Verenigde Staten hebben gezegd dat vluchtelingen gedwongen moeten worden om in een oorlogsgebied te blijven in plaats van te vluchten? Hebben Biden of zijn voorgangers gezegd dat Palestijnen of Syriërs gedwongen moeten worden om in Syrië te blijven tijdens de burgeroorlog om ervoor te zorgen dat ze niet verhinderd worden om terug te keren, of hebben ze toegestaan dat Jordanië vluchtelingen wegstuurde? Is Bashar Assad onder druk gezet om veilige zones en corridors te creëren om hen humanitaire hulp te bieden? Heeft Biden Polen geïnstrueerd om de Oekraïners buiten te houden en erop aangedrongen dat ze onder Russisch vuur blijven liggen?

De Palestijnen worden anders behandeld, zoals altijd. Zij zijn het enige volk dat een VN-vluchtelingenorganisatie heeft die zich alleen met hun welzijn bezighoudt – een organisatie die het probleem verergert door elk jaar meer vluchtelingen te creëren en toe te staan dat haar faciliteiten door terroristen worden gebruikt. De Arabische staten die vandaag doen alsof ze de Palestijnen steunen, zijn dezelfde die hen het staatsburgerschap ontzeggen (behalve Jordanië) en hen in vluchtelingenkampen houden sinds ze tussen 1947 en 1949 hun huizen ontvluchtten. Ook toen werden ze lastiggevallen door hun mede-Arabieren die, net als Hamas, streefden naar de vernietiging van Israël en de ontluikende Joodse staat aanvielen.

Nu zouden de Palestijnen naar Egypte kunnen gaan, maar de Egyptenaren doen er alles aan, inclusief het bouwen van een nieuwe muur, om hun binnenkomst te voorkomen. Ze willen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun welzijn omdat ze bang zijn dat ze niet terug willen naar Gaza en omdat ze weten dat velen van hen tot Hamas behoren of sympathiseren met de groep, die een uitloper is van de Moslimbroederschap die al tientallen jaren probeert Egypte over te nemen. Desondanks onderzoekt Egypte naar verluidt de mogelijkheid dat andere landen instemmen met het opnemen van mensen uit Gaza. Het probleem is dat niemand ze wil.

Egypte is veel afhankelijker van Amerikaanse hulp dan Israël en kan onder druk worden gezet om de Palestijnen op te nemen, maar Biden wil dat niet omdat hij vindt dat ze in Gaza moeten blijven om deel uit te maken van zijn tweestatenoplossing. De regering heeft de illusie dat Israël zal toestaan dat de Palestijnse Autoriteit, die aanzet tot en aanzet tot terreur, Gaza overneemt. Erger nog, Biden gelooft irrationeel dat Israëli’s meer bereid zullen zijn om een Palestijnse staat te accepteren na het trauma van 7 oktober. Biden wil een onderscheid maken tussen Hamas en de rest van het Palestijnse volk, maar uit een recente, door Arabieren gesponsorde opiniepeiling blijkt dat 75% van de Palestijnen, waaronder 83% van de inwoners van de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever”, de massamoord op Israëli’s steunde. Gelooft hij serieus dat een Israëlisch staatshoofd, inclusief een mogelijke opvolger van Benjamin Netanyahu, zou instemmen met de vestiging van een nieuw Hamastan binnen zijn grenzen?

Biden negeert dat zijn idee van een tweestatenoplossing zou vereisen dat Israël tienduizenden Joden uit hun huizen in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) evacueert. Nadat 200.000 Joden hun huizen in het noorden en zuiden moesten verlaten vanwege de dreigingen van Hamas en Hezbollah, waarom denkt hij dat Israël met zo’n idee zal instemmen? Gaza heeft bewezen dat de “land voor vrede” filosofie die aan de basis ligt van alle Amerikaanse vredesinitiatieven onhoudbaar is. Israël trok zich in 2005 terug uit elke centimeter van Gaza en is sindsdien onderworpen aan terroristische aanvallen en raketbeschietingen. En het bloedbad van 7 oktober.

De president moet ophouden de Palestijnen te gijzelen met zijn fantasieën over vrede. Laat ze vertrekken en de humanitaire hulp krijgen die ze alleen buiten Gaza kunnen krijgen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox