Biden-regering geeft toe aan BDS-tactiek tegen Israël

De Amerikaanse regering krijgt haar informatie van “radicale extremistische organisaties” die de vernietiging van de Joodse staat voorstaan.

Door Israel Kasnett | | Onderwerpen: IDF, Verenigde Staten
Aanhangers van Hamas verzamelen zich op Times Square in New York om de massale aanval van de organisatie op 7 oktober te ondersteunen, 9 oktober 2023. Foto: Lev Radin / Shutterstock

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken overweegt naar verluidt om het Netzach Yehuda Bataljon van de Israel Defence Forces (IDF) op de zwarte lijst te zetten in overeenstemming met de “Leahy Laws”, twee stukken wetgeving die de Amerikaanse regering verbieden om “fondsen te gebruiken om eenheden van buitenlandse veiligheidstroepen te ondersteunen wanneer er geloofwaardige informatie is dat een dergelijke eenheid betrokken is bij het plegen van ernstige mensenrechtenschendingen”, aldus het State Department.

Extremistische politieke NGO’s en mensenrechtenorganisaties beschuldigen Israël vaak valselijk van het plegen van mensenrechtenschendingen. In oktober 2022 diende DAWN(Democracy for the Arab World Now) een aanbeveling onder de Leahy-wet in bij het State Department tegen het Netzach Yehuda Bataljon wegens vermeende “systematische en wijdverspreide mensenrechtenschendingen”.

Het geheel mannelijke, ultraorthodoxe bataljon, dat tot eind 2022 gestationeerd was in de Jordaanvallei en Samaria en nu vecht tegen Hamas-terroristen in de Gazastrook, wordt beschuldigd van misbruik, met name in het geval van de 78-jarige Palestijnse Amerikaan Omar As’ad, die in 2022 stierf nadat hij was gearresteerd door het bataljon.

Veel critici vinden deze vijandige benadering echter absurd. De regering Biden hoopt anti-Israël kiezers voor zich te winnen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november door de Joodse staat te delegitimeren terwijl het een beslissende oorlog voert tegen een genocidale vijand.

Richard Goldberg, een senior adviseur van de in Washington gevestigde Foundation for Defense of Democracies, legde de schuld vooral bij de Amerikaanse president Joe Biden, en vertelde JNS dat de president “bereid lijkt om nog een grens te overschrijden, dit keer door het leger van een nauwe democratische bondgenoot te delegitimeren door fundamenteel te twijfelen aan zijn integriteit, moraliteit en respect voor de rechtsstaat.”

Goldberg voegde eraan toe dat de regering Biden haar inlichtingen betrekt van “radicale extremistische organisaties die dagelijks werken aan de vernietiging van de staat Israël – sommige met banden met terroristische organisaties”.

Volgens Goldberg heeft de voortdurende politieke oorlog tegen Israël “Hamas, Hezbollah en uiteindelijk Iran aangemoedigd”.

“De weigering van Hamas om nog meer gijzelaars vrij te laten, en het feit dat Iran zich zo zeker voelde om 120 ballistische raketten op Israël af te vuren, is een direct gevolg van de BDS-legitimeringstactieken van de regering Biden tegen een democratische bondgenoot,” zei hij.

In een post op X van 21 april riep Goldberg Amerikaanse senatoren op om “dit [de Netzach Yehuda kwestie] nu aan de president voor te leggen, voordat het amendement de Senaat passeert, en een vaste toezegging te krijgen dat deze moreel failliete en onverantwoordelijke actie niet zal plaatsvinden. Het Huis en de Senaat moeten wetgevende antwoorden voorbereiden.”

Hij beschuldigde ook sommige ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het herbergen van “virulente anti-Israël gevoelens” en zei dat er “radicale anti-Israël activisten zijn binnen de regering Biden” die een “lang gekoesterde droom hebben van het opleggen van sancties aan de IDF of haar eenheden”.

Goldberg riep de relevante commissies op om “snel te handelen en minister Blinken te vragen om de lijst met organisaties die ‘bewijs’ hebben geleverd dat als basis heeft gediend voor het mogelijk opleggen van sancties, om te draaien. … Alle communicatie over deze zaak tussen het State Department en de National Security Council (NSC), evenals tussen het State Department en externe groepen, moet in beslag worden genomen.”

Verreikende schade

Jacob Olidort, onderzoeksdirecteur van het Gemunder Centre for Defence and Strategy aan het Jewish Institute for National Security of America (JINSA ), vertelde JNS dat de gerapporteerde beslissing van de regering Biden om Israël te berispen door sancties op te leggen aan een eenheid van zijn leger – en de manier waarop en de timing waarop dat gebeurde – wijdverspreide schade veroorzaakte, in dit geval niet alleen aan het instituut van de IDF, maar aan de veiligheid van Israël.

Israëli’s “over het hele politieke spectrum zien dit terecht als een berisping voor de hele IDF, met als secundaire boodschap dat het Israëlische leger geen geloofwaardig wettelijk of gerechtelijk systeem heeft om zijn eigen mensen ter verantwoording te roepen,” zei Olidort.

Hij zei dat hij de stap zag als “een concessie van de regering aan delen van haar kiezersbasis in een verkiezingsjaar en een uiting van haar persoonlijke onvrede met bepaalde leden van de Knesset.”

“Deze stap had niet op een meer ongelegen moment kunnen komen – tijdens de oorlog, terwijl Israël zich voorbereidt op de Rafah-operatie in Gaza en zich schrap zet voor escalatie aan de noordgrens en rechtstreeks vanuit Iran – of op een meer onsmakelijke manier – publiekelijk aangekondigd door de minister van Buitenlandse Zaken in plaats van via de discrete kanalen van overleg tussen de VS en Israël. Het stuurt een onmiskenbare boodschap naar onze tegenstanders in het buitenland en hun aanhangers in de Amerikaanse colleges dat de Verenigde Staten hun steun aan Israël onthouden op het meest precaire moment,” zei Olidort.

Op zondag veroordeelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het voornemen van de regering Biden om het Netzach Yehuda bataljon te sanctioneren.

“Ik zal de IDF, ons leger en onze strijders krachtig verdedigen,” zei hij. “Als iemand denkt dat hij sancties kan opleggen aan een IDF-eenheid, zal ik me daar met hand en tand tegen verzetten. Net zoals onze soldaten ons samen verdedigen op het slagveld, verdedigen we hen ook samen in de diplomatieke arena.”

Minister van Defensie Yoav Galant sprak zondag met Blinken en de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Jack Lew, om de kwestie van de sancties te bespreken, volgens een verklaring van het persbureau van de Israëlische regering.

“De activiteiten van het bataljon zullen worden uitgevoerd in overeenstemming met de IDF-waarden en het internationaal recht,” zei Galant in de verklaring.

Hij waarschuwde de VS door te zeggen: “Elke poging om een hele eenheid te bekritiseren werpt een zware schaduw op de acties van de IDF, die werkt om de burgers van Israël te beschermen. De schade die wordt toegebracht aan één bataljon heeft gevolgen voor het hele defensieapparaat – dit is niet de juiste manier voor partners en vrienden.”

Galant riep de VS op om “hun voornemen om sancties op te leggen in te trekken,” eraan toevoegend dat Israël’s “vrienden en onze vijanden de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten nu beter dan ooit in de gaten houden.”

Een glibberig pad

Goldberg vertelde JNS dat het gebruik van BDS-tactieken om Israël te delegitimeren en het toepassen van de Leahy-wetten “een glibberig pad initieert waarin de VS aan de wereld signaleert dat democratieën niet in staat zijn om zichzelf verantwoordelijk te houden, Dit zou het Internationaal Strafhof (ICC) een voorwendsel geven om arrestatiebevelen uit te vaardigen voor Israëlische functionarissen voor verzonnen oorlogsmisdaden, het onderzoek naar het Britse leger te heropenen en uiteindelijk ook Amerikaanse functionarissen aan te klagen voor verzonnen oorlogsmisdaden. ”

“De president denkt misschien dat hij gewoon nog een pijltje naar Israël gooit, maar het is eigenlijk een boemerang die ook het Amerikaanse leger zal raken,” zei hij.

In zijn post op X schreef Goldberg: “Dit is een campagne om de staat Israël te delegitimeren – en haar inspanningen om haar burgers te beschermen tegen vernietiging op de knieën te krijgen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox