Vertegenwoordigers van de Israëlische regering hebben zaterdag fel gereageerd op berichten dat de regering Biden van plan is om het Netzach Yehuda bataljon van de Israel Defence Forces te sanctioneren voor vermeende mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen.
“Sancties mogen niet worden opgelegd aan de Israel Defence Forces,” schreef de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Hebreeuws op sociale media.
“In de afgelopen weken heb ik me uitgesproken tegen het opleggen van sancties aan Israëlische burgers, ook in mijn gesprekken met hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen,” voegde Netanyahu eraan toe.
“In een tijd waarin onze soldaten vechten tegen terroristische monsters, is de intentie om sancties op te leggen aan een IDF-eenheid het toppunt van absurditeit en een moreel dieptepunt,” vervolgde de premier. “De regering die ik leid zal zich met alle beschikbare middelen tegen deze stappen verzetten.”
Mocht Washington sancties opleggen tegen de IDF-eenheid, dan zou het de eerste keer zijn dat de Verenigde Staten een dergelijke stap tegen het Israëlische leger heeft genomen.
Netzach Yehuda is een volledig mannelijk bataljon van ultraorthodoxe Joden dat tot eind 2022 dienst doet in Judea en Samaria. Het bataljon heeft te maken met beschuldigingen van misbruik, in het bijzonder de dood van de 78-jarige Palestijnse Amerikaan Omar As’ad in 2022, die stierf nadat hij aanvankelijk was vastgehouden door het bataljon.
Er werd gemeld dat hij stierf nadat hij was achtergelaten terwijl hij nog steeds geboeid was, wat leidde tot kritiek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens de berichten zou het Netzach Yehuda, die momenteel gestationeerd is in de Golan Hoogvlakte, verboden zijn om Amerikaanse wapens te ontvangen, met Amerikaanse soldaten te trainen of deel te nemen aan activiteiten die door de Verenigde Staten worden gefinancierd.
De beperkingen zouden vallen onder de Leahy-wetten, die Amerikaanse militaire hulp verbieden aan individuen of veiligheidseenheden die grove mensenrechtenschendingen begaan en niet ter verantwoording zijn geroepen.
Benny Gantz, een Israëlische minister zonder portefeuille die lid is van het oorlogskabinet, bekritiseerde ook de vermeende sancties. In een Hebreeuwse post op X beschreef hij het bataljon als een “integraal onderdeel van de IDF” dat onder de jurisdictie valt van “sterke en onafhankelijke” rechtbanken die in staat zijn om vermeende mensenrechtenschendingen en misbruiken te behandelen.
“We hebben groot respect voor onze Amerikaanse vrienden, maar het opleggen van sancties aan de eenheid schept een gevaarlijk precedent en geeft een verkeerd signaal af aan onze gemeenschappelijke vijanden in een tijd van oorlog,” schreef Gantz. Hij beloofde dat hij “actie zou ondernemen om ervoor te zorgen dat deze beslissing niet doorgaat”.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet afgelopen weekend tijdens een persconferentie in Capri, Italië, doorschemeren dat er sancties op komst waren.
“Wat Israël betreft, zijn er berichten dat uw ministerie aanbevelingen heeft gedaan om de militaire hulp aan bepaalde Israëlische eenheden te verminderen vanwege mogelijke mensenrechtenschendingen op de Westelijke Jordaanoever vóór 7 oktober. Gaat u gevolg geven aan deze aanbevelingen?” vroeg Olivia Gazis van CBS News.
“Ik denk dat u verwijst naar de zogenaamde Leahy-wet en ons werk onder die wet. Het is een heel belangrijke wet, die we over de hele linie toepassen,” zei Blinken. “Als we deze onderzoeken doen, hebben we tijd nodig en moeten we heel zorgvuldig te werk gaan, zowel bij het verzamelen van de feiten als bij het analyseren ervan – en dat is wat we hebben gedaan.
“Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat je heel snel resultaten zult zien,” zei Blinken. “Ik heb beslissingen genomen; die kunt u de komende dagen verwachten.”