Biden is het eens met Bibi: PA kan Gaza (nog) niet regeren

Washington is het met Israël eens dat Mahmoud Abbas en zijn regime terrorisme steunen. Maar de Amerikaanse regering legt niet uit hoe dit probleem kan worden opgelost.

Door Redactie Israel Heute | | Onderwerpen: Palestijnen, Hamas, Gazastrook
De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden ontmoet de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ramallah op 9 maart 2016. Foto: FLASH90

De spanningen tussen Amerika en Israël nemen toe over de vraag wat er met de Gazastrook zal gebeuren zodra Hamas is verslagen en verwijderd als militaire en regerende macht.

Premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk aangegeven dat Israël gedurende een bepaalde periode directe militaire controle zal moeten uitoefenen over de Gazastrook. Vergelijkbaar met wat de Amerikaanse strijdkrachten hebben gedaan in Irak en Afghanistan totdat nieuwe, meer gematigde lokale elementen de controle kunnen overnemen.

En hij heeft herhaaldelijk benadrukt dat de huidige versie van de Palestijnse Autoriteit onder PA-chef Mahmoud Abbas niet dat gematigde element is.

“Zolang ik dit ambt bekleed, zal een Palestijnse Autoriteit (PA) die terrorisme steunt en aanzet tot terrorisme Gaza niet regeren,” vertelde Netanyahu vorige week naar verluidt aan de bezoekende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Sinds het begin van de oorlog heeft de Palestijnse Autoriteit de herhaalde beweringen van de Amerikaanse president Joe Biden gelogenstraft dat Hamas de Palestijnen in het algemeen niet vertegenwoordigt en dat de meeste Palestijnen alleen maar vrede willen. Nog maar een paar weken geleden beschreef een hooggeplaatste en populaire functionaris van de Palestijnse Autoriteit de brutale inval van Hamas in Israël op 7 oktober als een “natuurlijke reactie” en een “defensieve maatregel”, en voegde eraan toe dat het regime van Abbas blijft streven naar een overeenkomst met de jihadistische groepering.

Toch is de regering Biden bezorgd dat de acties van Israël een wijdverspreide internationale veroordeling zouden kunnen uitlokken en een diplomatieke crisis zouden kunnen uitlokken die zowel Jeruzalem als Washington voor de nabije toekomst volledig in beslag zal nemen. Maar ze is het niet oneens met Netanyahu.

“Wat [Netanyahu] heeft gezegd is dat we op dit moment een niet-hervormde PA hebben. En dat is onacceptabel voor hem. Ik zou zeggen dat het voor ons ook onaanvaardbaar is. Wij geloven niet dat de Palestijnse Autoriteit op dit moment in staat is om geloofwaardige controle uit te oefenen over de regering in Gaza,” zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, zondag in een interview met ABC News.

Kirby voegde er echter aan toe dat de regering Biden zich blijft inzetten voor een “tweestatenoplossing” voor het Israëlisch-Palestijnse conflict en een onafhankelijke, democratische Palestijnse staat. Hij vergeet dat de Palestijnen Hamas versloegen bij de laatste parlementsverkiezingen in 2006 en dat ze sindsdien geen verkiezingen meer hebben gehouden. Alle huidige peilingen laten zien dat Hamas de verkiezingen zou winnen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox