Biden berispt “de meest extreme” regering Netanyahu

Biden beschuldigde “degenen in het kabinet die zeggen: ‘We kunnen ons vestigen waar we maar willen'” van het verergeren van de spanningen met de Palestijnen.

Door | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Benjamin Netanyahu
De Amerikaanse president Joe Biden spreekt tijdens een ceremonie op de luchthaven Ben Gurion, 13 juli 2022. Foto: Sraya Diamant/Flash90

De Amerikaanse president Joe Biden uitte scherpe kritiek op de coalitie van premier Benjamin Netanyahu in een CNN-interview met Fareed Zakaria op 7 juli en noemde het “een van de meest extreme” Israëlische regeringen die hij ooit had gezien.

Biden beschuldigde de Israëlische regering van het verergeren van de spanningen met de Palestijnen in Judea en Samaria, “met name de mensen in het kabinet die zeggen: ‘We kunnen ons overal vestigen waar we maar willen'”.

“En ik denk dat we regelmatig met hen hebben gepraat en geprobeerd hebben om het probleem in te dammen, en ik hoop dat Bibi zal blijven bewegen in de richting van gematigdheid en verandering,” zei Biden, verwijzend naar Netanyahu met zijn bijnaam.

Op de vraag of hij Netanyahu zou uitnodigen voor een bezoek aan het Witte Huis, antwoordde Biden dat de Israëlische president Isaac Herzog binnenkort zou komen.

Biden kreeg kritiek omdat hij Netanyahu niet had uitgenodigd. Voormalig VS ambassadeur in Israël David Friedman vertelde onlangs aan JNS dat Biden’s omissie “verachtelijk” was.

De Amerikaanse president leek ook indirect de mogelijkheid van een Israëlisch-Saudische normalisatieovereenkomst in twijfel te trekken. Op de vraag of de VS zou ingaan op het verzoek van Riyad om de Saoedi’s te voorzien van een defensiecontract en civiele nucleaire capaciteit, zei Biden: “Daar zijn we nog ver van verwijderd.”

“Of we hen kunnen voorzien van een middel waarmee ze een civiele nucleaire macht kunnen hebben en/of garant kunnen staan voor hun veiligheid – ik denk dat dat nog ver weg is,” zei hij.

Riyad heeft gezegd dat een Israëlisch-Saudische overeenkomst afhankelijk zou zijn van veiligheidsgaranties van de VS en hulp bij de ontwikkeling van hun civiele nucleaire programma, meldde de Wall Street Journal in maart.

Biden heeft eerder kritiek geuit op de Israëlische regering, waarbij hij in de ogen van sommige critici de grens overschreed, toen hij commentaar gaf op het Israëlische beleid in het land en de hoop uitsprak dat Netanyahu zich zou “terugtrekken” van zijn inspanningen om het rechtssysteem van het land te hervormen.

In mei werd gemeld dat de regering Biden Israël zelfs opriep om af te zien van zijn hervormingsplannen voor het gerechtelijk apparaat in ruil voor Amerikaanse steun voor een normalisatieovereenkomst met Saoedi-Arabië.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox