Ben & Jerry’s wil Joodse nederzettingen echt boycotten

IJsmaker probeert verkoop iconisch merk te blokkeren om lokale Israëlische ondernemer door te laten gaan met verkoop in Judea en Samaria.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: BDS-beweging
Ben & Jerry's ijs in een vriezer van een supermarkt. Foto: Ho Su A Bi / Shutterstock

Het ijsbedrijf Ben & Jerry’s – dat door Joden is opgericht – geeft de strijd niet op om de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria te boycotten.

Vorig jaar sloot het bedrijf zich aan bij de anti-Israël BDS-beweging en verbood de verkoop van zijn producten in Joodse steden in het Bijbelse hartgebied.

Unilever, de wereldwijde voedingsgigant, is het moederbedrijf van Ben & Jerry’s. Unilever is niet zo enthousiast om zichzelf te binden aan een “sociale rechtvaardigheid” kruistocht.

Onlangs heeft Unilever een deal gesloten om de lokale Israëlische distributeur toe te staan Ben & Jerry’s ijs te blijven verkopen waar hij maar wil. Ben & Jerry’s reageerde dinsdag door een federale rechtszaak in de VS aan te spannen tegen Unilever, in een poging de overeenkomst te torpederen.

De overeenkomst van Unilever met Avi Zinger, de eigenaar van American Quality Products Ltd., gaf hem volledige onafhankelijkheid om ijs te produceren en te blijven verkopen in Judea en Samaria. Hierbij verschijnen de Ben & Jerry’s logo’s alleen in het Hebreeuws en Arabisch en niet in het Engels.

In de rechtszaak wordt beweerd dat Unilever haar overeenkomst met Ben & Jerry’s heeft geschonden. Ze zou de beslissing van de Raad van Bestuur van Ben & Jerry’s in juli 2021 om de distributie te staken in wat zij “bezet Palestijns gebied” noemt, omzeilen. Die stap leidde toen tot een wijdverspreide veroordeling in Israël, onder meer van toenmalig premier Naftali Bennett die het beschreef als een “morele fout”.

De boycot zou later dit jaar beginnen wanneer de contracten met Zinger zouden aflopen.

Volgens Reuters wil de ijsmaker nu een gerechtelijk bevel tegen Unilevers beslissing om “het merk en de sociale integriteit te beschermen die Ben & Jerry’s decennia lang heeft opgebouwd”. Het bestuur van Ben & Jerry’s stemde met 5-2 voor een rechtszaak, waarbij twee door Unilever aangestelde personen het niet eens waren, aldus het rapport.

De rechtbank heeft naar verluidt een verzoek van Ben & Jerry’s om een tijdelijk verbod om de overeenkomst met Zinger te bevriezen, afgewezen.

Na het sluiten van de overeenkomst gaf Unilever een verklaring uit waarin zij zei dat Unilever “de gelegenheid van het afgelopen jaar had benut om te luisteren naar de standpunten over deze complexe en gevoelige kwestie en dat zij gelooft dat dit de beste uitkomst is voor Ben & Jerry’s in Israël. Het onderzoek omvatte uitgebreid overleg gedurende meerdere maanden, onder meer met de Israëlische regering.”

“Unilever verwerpt iedere vorm van discriminatie of onverdraagzaamheid volledig en wijst deze ondubbelzinnig van de hand. Voor antisemitisme is geen plaats in welke samenleving dan ook,” voegde de verklaring eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox