Woede over Ben & Jerry’s boycot van Joodse pioniers

Israëls favoriete ijs, Ben & Jerry’s, ontlokte maandag wijd­ver­spreide oproepen tot ver­geldings­maat­regelen binnen de Joodse Staat, toen het besloot te stoppen met de recht­streekse verkoop aan Joden die in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria wonen.

Door Ryan Jones |

Een deel van de aantrekkingskracht van Ben & Jerry’s voor Israëli’s is het feit dat het bedrijf werd opgericht door twee Joodse jeugdvrienden uit New York. Maar dat maakte de verontwaardiging alleen maar groter, toen de ijsfabrikant aankondigde dat sommige Joden zijn producten niet meer zouden mogen kopen.

‘Wij zijn van mening dat het niet strookt met onze waarden dat Ben & Jerry’s ijs wordt verkocht in de bezette Palestijnse gebieden,’ verklaarde het bedrijf, dat wel vaker progressieve ideeën steunt, maandag. Wat het bedoelde is dat Ben & Jerry’s niet langer mag worden verkocht in Joodse nederzettingen in Judea en Samaria.

De huidige Israëlische fabrikant en distributeur van het bedrijf sinds 1987, Ben & Jerry’s Israel, waarvan de licentie in overeenstemming met het besluit eind volgend jaar niet wordt verlengd, was de eerste die luidkeels protes­teerde. ‘Ben & Jerry’s Inter­national besloot hun over­een­komst met ons over ander­half jaar niet te verlengen nadat we hun eis om de distributie in heel Israël te stoppen weigerden,’ aldus het bedrijf. ‘Wij dringen er bij de Israëlische regering en consumenten op aan – laat ze Israël niet boycotten.’

Wanneer is ijs zo politiek geworden? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Uri Kendler, de vice-president van Ben & Jerry’s Israel, vertelde dinsdagochtend aan Radio 103FM, dat toen hij protesteerde tegen de beslissing bij Ben & Jerry’s International, het antwoord een gewoonweg schokkende verwijzing was naar wat neerkomt op nepnieuws.

Kendler zei dat een leidinggevende van het bedrijf hem een foto liet zien van een vermeende Palestijnse vrouw die uit een vieze plas drinkt. De directeur verklaarde dat hem was verteld dat een dergelijke situatie bestond omdat de Ben & Jerry’s productie­faciliteit in Israël water stal uit de put van deze Palestijnse vrouw.

De productie­faciliteit van Ben & Jerry’s in Israël is echter gevestigd in de centrale stad Kiryat Malachi, niet in de buurt van enige Palestijnse stad of dorp. En zelfs als dat wel zo was, benadrukte Kendler, houdt de lasterlijke beschul­diging ‘geen verband met de werkelijkheid.’

Dit riep vragen op of Ben & Jerry’s International en haar Brits-Nederlandse moederbedrijf Unilever werkelijk zo goedgelovig zijn, of dat het bedrijf gewoon op zoek was naar een excuus om Israël te boycotten.

De Joodse pioniers, die het doelwit waren van het besluit, zeiden dat het ongetwijfeld het laatste was, en noemden het besluit een daad van antisemitisme.

‘De bewoners van Samaria en dit land zullen lang standhouden nadat Ben & Jerry’s ijs smelt en uit de wereld verdwijnt,’ zei Yossi Dagan, hoofd van de Regionale Raad van Samaria. ‘We zullen niet toegeven aan dit anti­semitisme, dat het Amerikaanse Jodendom heeft door­drongen.’

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid was het er mee eens, dat Ben & Jerry’s beslissing een antisemitisch kenmerk heeft, en verklaarde: ‘De beslissing van Ben & Jerry’s is een schandelijke capitulatie voor anti­semitisme, voor BDS, voor alles wat slecht is in het anti-Israëlische en anti-Joodse gedachte­goed. We zullen niet zwijgen.’

Lapid zei dat hij de ongeveer 30 Amerikaanse Staten die anti-BDS-wetten hebben aangenomen, zal verzoeken om actie te ondernemen tegen Ben & Jerry’s. Deze wetten verplichten de Amerikaanse Staten in kwestie om te desinvesteren van elk bedrijf dat een boycot uitvoert tegen Israël.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid dreigt met vergeldingsmaatregelen na de ‘antisemitische’ beslissing van Ben & Jerry’s. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Gilad Erdan, Israëls ambassadeur bij zowel de VS als de VN, zei dinsdagochtend, mogelijk in opdracht van Lapid, dat hij contact had opgenomen met de gouverneurs van 35 Amerikaanse staten en gevraagd had dat zij hun anti-BDS-wetten tegen Ben & Jerry’s en Unilever in werking zullen stellen.

Zoals al snel een trend aan het worden is, zaten de leden van de onsamen­hangende ‘regering van veran­dering’ duidelijk niet op dezelfde golflengte. Een wetgever van de extreem-linkse Meretz-fractie steunde de beslissing van Ben & Jerry’s en noemde het ‘de prijs voor de uitbrei­ding van neder­zettingen, landroof en het vervagen van de Groene Lijn’.

In navolging van de wijdverspreide oproepen aan Israeli’s om lokaal gemaakte producten te gaan kopen, tweette oppositieleider Benjamin Netanyahu: ‘Nu weten wij Israëli’s welk ijs we NIET moeten kopen.’

Netanyahu’s opvolger, premier Naftali Bennett, was het ermee eens dat Ben & Jerry’s niet alleen een ‘morele fout’ maakte, maar ook een ernstige ‘zakelijke fout’.
‘Ben & Jerry’s heeft besloten om om zichzelf aan te duiden als anti-Israël ijs,’ zei Bennett maandagavond. ‘Dit is een morele fout en ik denk dat het ook een zakelijke fout zal blijken te zijn.’

Het is mogelijk dat Bennett zinspeelde op het omzet­verlies, dat Ben & Jerry’s zou kunnen lijden in Amerika en delen van Europa, waar grote delen van de bevolking, en in het bijzonder evangelische christenen, sterk pro-Israël zijn.

Volgens NBCNews heeft de publicatie van de beslissing van Ben & Jerry’s geleid tot enige verwarring binnen de top van het bedrijf en met moederbedrijf Unilever.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

.