
De BBC heeft zich opnieuw moeten verontschuldigen – deze keer voor het gebruik van luchtbeelden van de Israëlische stad Tiberias in een reportage over “Joodse nederzettingen” op de Golan Hoogvlakte. De onjuiste voorstelling van zaken werd ontdekt door de gerenommeerde media-monitoringorganisatie CAMERA (Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis) en werpt opnieuw een licht op de controversiële berichtgeving van de Britse omroep.
Het programma in kwestie werd gepubliceerd door BBC Arabic en ging over het strategische belang van de Golan Hoogvlakte. Het toonde luchtbeelden van Tiberias, een stad aan de westelijke oever van het Meer van Galilea, dat binnen de internationaal erkende grenzen van Israël ligt. De getoonde beelden werden gecombineerd met een voice-over waarin “meer dan 30 Israëlische nederzettingen op de Golan” werden genoemd.
Volgens CAMERA ondersteunt de valse vergelijking van Tiberias met de Joodse nederzettingen op de Golan antisemitische verhalen die erop gericht zijn om de Joodse bevolking van Israël af te schilderen als niet-inheems. “Terwijl BBC Arabisch verwijst naar nieuwe Arabische gemeenschappen als ‘dorpen’ of ‘steden’, wordt een reeds lang gevestigde Israëlische stad bestempeld als een ‘nederzetting’. Dit versterkt de bevooroordeelde berichtgeving van de BBC,” vertelde een woordvoerder van CAMERA aan de Britse krant The Jewish Chronicle.
Dit incident is er één in een reeks van journalistieke misstappen van de omroep. Onlangs nog werd de BBC bekritiseerd voor het gebruik van de zoon van een hooggeplaatste Hamas-functionaris als verteller in een documentaire over Gaza. Bovendien bleek uit een analyse dat de BBC haar eigen redactionele richtlijnen meer dan 1.500 keer had geschonden in de vier maanden na de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023. De omroep bagatelliseerde herhaaldelijk de acties van Hamas en schilderde Israël af als de enige agressor.
De berichtgeving van de BBC wordt niet alleen kritisch gevolgd door internationale mediawaakhonden, maar ook door de Britse regering. De publieke omroep wordt gefinancierd met een jaarlijks budget van ongeveer 7,5 miljard Amerikaanse dollar, dat grotendeels wordt opgebracht door het kijk- en luistergeld dat door Britse burgers wordt betaald. Elk huishouden in het Verenigd Koninkrijk betaalt 159 pond per jaar (het equivalent van ongeveer 185 euro) om de omroep te financieren.
De BBC staat onder toenemende druk om haar berichtgeving onder de loep te nemen en zich te houden aan journalistieke normen. Maar of dit zal leiden tot een objectiever beeld van Israël en zijn bevolking blijft twijfelachtig.