
De BBC heeft zich donderdag verontschuldigd voor “ernstige tekortkomingen” in een documentaire over Gaza waarin de zoon van een Hamas-functionaris figureerde.
De controverse rond de film, die uit het programma werd gehaald, leidde tot een zeldzame interventie van de Britse regering die waarschijnlijk “gevolgen” zal hebben voor de omroep, vertelde een ingewijde van de BBC aan de Sunday Times.
Een woordvoerder van de BBC zei in een verklaring dat sommige van de “ernstige fouten” in de documentaire, getiteld Gaza: How To Survive A Warzone, “werden veroorzaakt door de productiemaatschappij en sommige door de BBC; ze zijn allemaal onaanvaardbaar. BBC News neemt de volledige verantwoordelijkheid hiervoor en de impact die ze hebben gehad op de reputatie van de organisatie. We verontschuldigen ons hiervoor.”
Centraal in de verklaring stond het feit dat de jonge verteller van de film de zoon is van de onderminister van Landbouw van de Hamas-regering. De producenten van de film van productiemaatschappij Hoyo Films wisten dit maar vertelden het niet aan de BBC, die vervolgens faalde omdat het “dit feit niet onthulde en de documentaire werd uitgezonden”, aldus de verklaring.
Hoyo Films betaalde de familie van de jongen $880 voor zijn rol in de film, die volgens The Sunday Times ongeveer $500.000 kostte om te produceren. Freelance journalist David Collier ontdekte de connectie van de jongen met de Hamas regeringsfunctionaris binnen enkele uren na de uitzending van de film op BBC2 op 17 februari, aldus het artikel.
Naar aanleiding van deze en andere onthullingen over de film had de Britse minister van Cultuur, Lisa Nandy, vrijdag een ontmoeting met BBC-voorzitter Samir Shah voor een “stevig” gesprek, zo vertelden regeringsbronnen aan de Sunday Times.
Danny Cohen, de voormalige controller van BBC1, riep haar op om ervoor te zorgen dat de BBC een onafhankelijk onderzoek instelt naar de documentaire en “andere systemische kwesties van anti-Israël vooringenomenheid” bij de omroep, in plaats van toe te staan dat de omroep “zijn eigen huiswerk beoordeelt”, vertelde hij de Sunday Times.
Collier en anderen brachten andere problemen met de documentaire aan het licht, waaronder onderschriften waarin “jihad tegen de Joden” verkeerd werd vertaald als “vechten tegen Israëlische strijdkrachten”.
Een tweede kind in de film was te zien terwijl het wat leek op een geweer vasthield en naast een Hamas terrorist stond. Het gebruik van kindsoldaten door de terroristische organisatie werd niet genoemd in de film.
Op dinsdag protesteerden tientallen demonstranten, waaronder veel uit de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk, buiten het hoofdkantoor van de BBC in verband met de film.
Vorig jaar vond een team van ongeveer 20 advocaten en 20 datawetenschappers, onder leiding van de Britse advocaat Trevor Asserson, ongeveer 1.500 vermeende schendingen van de eigen redactionele richtlijnen van de BBC in haar berichtgeving over de oorlog van Israël met Hamas en andere Iraanse proxies sinds 7 oktober 2023.
Uit het rapport bleek dat de BBC herhaaldelijk het terrorisme van Hamas had gebagatelliseerd en Israël had afgeschilderd als een militaristische en agressieve natie.
In 2023 ontdekte de Campaign Against Antisemitism, een non-profitorganisatie die dinsdag het protest leidde buiten het hoofdkwartier van de BBC, dat een regelmatige medewerker aan het BBC Arabisch live in de uitzending had opgeroepen tot de “dood van Israël” en naar de Joodse staat had verwezen als “bezet Palestina”.
Mayssaa Abdul Khalek, een verslaggever uit Libanon, riep naar verluidt ook Arabische staten op om Israël aan te vallen. Deze oproepen verschenen op sociale media samen met links naar haar programma’s voor de BBC.
In 2004 schreef senior omroepjournalist Malcolm Balen een document van 20.000 woorden voor de BBC na herhaalde klachten van het publiek en de Israëlische regering over de anti-Israël vooringenomenheid van de omroep. De BBC vocht met succes, ook voor de rechtbank, om het rapport, waartoe ze zelf opdracht had gegeven, geheim te houden. Het is nog steeds niet gepubliceerd.
Het jaarlijkse budget van de BBC bedraagt ongeveer 7,5 miljard US dollar, waarvan het grootste deel afkomstig is van de omroepbijdrage die door Britse inwoners wordt betaald. Zij betalen elk jaar meer dan 200 US dollar per huishouden om de omroep te financieren.