De bezorgdheid van westerse politici en media dat de verkiezingsoverwinning van extreemrechts in Israël de nieuwe stabiliteit in het Midden-Oosten in gevaar zou kunnen brengen, lijkt overdreven. Soortgelijke doemvoorspellingen werden gehoord toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump een reeks pro-Israëlische beleidsmaatregelen uitvaardigde, waaronder de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat.
Uiteindelijk bleken de voorspellingen onjuist, en blijkbaar zal dat ook deze keer het geval zijn.
Bahrein, bijvoorbeeld, zal bilaterale banden met Israël blijven opbouwen na de algemene verkiezingen van vorige week in de Joodse staat, zei een Bahreinse topambtenaar op zaterdag.
Oppositieleider Benjamin Netanyahu en zijn rechts-religieuze blok behaalden de overwinning bij de verkiezingen, met 64 van de 120 zetels in de Knesset.
“We hebben een overeenkomst met Israël, onderdeel van de Abraham Akkoorden, en we zullen ons aan onze overeenkomst houden en we verwachten dat het in dezelfde lijn doorgaat en dat we samen verder bouwen aan ons partnerschap,” zei Sjeik Khalid bin Ahmed Al Khalifa, volgens Reuters.
De diplomatieke adviseur van de soennitische moslimkoning voegde eraan toe dat de overwinning van Netanyahu “normaal en altijd verwacht” was, en voegde eraan toe: “We zullen een voorbeeld willen stellen en samen slagen en alle bedreigingen het hoofd bieden,” in een duidelijke verwijzing naar gedeelde zorgen over Iran.
Netanyahu was premier toen Israël in 2020 de banden normaliseerde met verschillende Arabische staten, waaronder Bahrein, onder pacten bemiddeld door de regering Trump.
De opmerkingen uit Manama komen enkele dagen nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei dat de toenadering van zijn land tot Israël zou worden voortgezet, ongeacht de uitslag van de stemming van dinsdag. Libanons interim-premier Najib Mikati benadrukte ook dat de VS ervoor zullen zorgen dat de recente zeegrensovereenkomst tussen Jeruzalem en Beiroet van kracht blijft, ongeacht de verkiezingsuitslag.