Arabisch-Israëlische terrorist vrijgelaten na 40 jaar gevangenisstraf

Maher Younis en zijn neef Karim worden beschouwd als Palestijnse beroemdheden, zowel vanwege hun brute misdaad als vanwege de duur van hun gevangenisstraf.

Door Pesach Benson | | Onderwerpen: Palestijnen, terrorisme
Karim Younis kreeg een heldenontvangst bij zijn vrijlating eerder deze maand. Israël zorgde ervoor dat dit spektakel zich niet kon herhalen toen Maher Younis werd vrijgelaten. Foto: Jamal Awad / Flash90

Maher Younis, de langst zittende veiligheidsgevangene in Israël, is donderdagochtend vrijgelaten. Hij zat samen met zijn neef Karim Younis gevangen voor de moord op soldaat Avraham Bromberg in 1980. Bromberg was op weg naar een legerbasis in de Golan Hoogvlakte. Ze schoten hem neer, gooiden hem uit een rijdende auto en lieten hem achter aan de kant van de weg. Bromberg stierf een paar dagen later.

In hun woonplaats ‘Ara, nabij Haifa, werden politietroepen ingezet om een herhaling van de festiviteiten na Karims vrijlating te voorkomen. De twee hebben 40 jaar achter de tralies gezeten en worden beschouwd als Palestijnse beroemdheden die het langst in de gevangenis hebben gezeten. Ze werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar in 2012 zette toenmalig president Shimon Peres hun straffen om in 40 jaar.

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken wil Younis’ staatsburgerschap intrekken, wat de weg zou vrijmaken voor zijn uitzetting. Het is de vraag of het staatsburgerschap van de neven kan worden ingetrokken en of zij kunnen worden uitgezet. De wet staat dit momenteel toe als de persoon het staatsburgerschap van een tweede land heeft. Zij hebben alleen het Israëlische staatsburgerschap, maar kunnen mogelijk worden uitgezet naar de Palestijnse Autoriteit.

Als hen het staatsburgerschap wordt ontnomen, mogen zij nog een bepaalde tijd in Israël blijven met een andere status, zoals een tijdelijke verblijfsstatus.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox