Amerikaans Congres roept VN op anti-Israëlonderzoek te staken

In een brief wordt VN-secretaris-generaal António Guterres opgeroepen actie te ondernemen om duidelijk te maken dat er voor antisemitisme geen plaats is in de Verenigde Naties.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Verenigde Staten
Het Capitool in Washington.

Leden van het Congres roepen opnieuw op tot ontbinding van de VN-onderzoekscommissie (COI) inzake Israël, na recente controversiële opmerkingen van een lid van de commissie.

In een brief aan de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, zei een tweeledige groep leden van het Huis van Afgevaardigden van de VS dat zij diep teleurgesteld waren, niet alleen over de oprichting van de permanente onderzoekscommissie vorig jaar, maar ook over de opmerkingen van lid Miloon Kothari, waaruit bleek dat de onderzoekscommissie onevenwichtig en partijdig tegenover Israël staat.

Eind juli verscheen Kothari – een Indiase mensenrechtenexpert en COI-onderzoeker – in een podcast met Mondoweiss-bijdrager David Kattenburg.

In een gesprek waarin hij uitspraken deed die door de Anti-Defamation League als antisemitisch worden beschouwd, zei Kothari tegen Kattenburg dat Israël apartheid en kolonisatie van Palestijnen toepast, en noemde hij kritiek op de commissie het werk van de Joodse lobby die de media controleert.

“Wij zijn zeer ontmoedigd over de sociale media, die grotendeels worden gecontroleerd door de Joodse lobby of bepaalde niet-gouvernementele organisaties,” zei hij, eraan toevoegend dat er veel geld wordt uitgegeven om het werk van de commissie in diskrediet te brengen.

De brief aan Guterres is ondertekend door 34 leden van het Congres, aangevoerd door de Reps. Brad Schneider (D-Ill.), Josh Gottheimer (D-N.J.), Andrew Garbarino (R-N.Y.) en Cathy McMorris Rogers (R-Wash.).

“De opmerkingen van de heer Kothari, die zowel een afschuwelijk, diepgeworteld antisemitisme weerspiegelen als een afwijzing van de legitimiteit van de staat Israël zelf, verdienen universele veroordeling,” schreven de leden. “Deze verklaringen horen niet thuis in de Verenigde Naties en zijn een duidelijk bewijs van het gebrek aan onpartijdigheid van de COI en de onevenredige aandacht voor Israël.”

In de brief wordt Guterres opgeroepen “ondubbelzinnige” actie te ondernemen om duidelijk te maken dat antisemitisme geen plaats heeft bij de Verenigde Naties door het onderzoek te ontbinden, dat volgens de leden een van de vele pogingen was om Israël in diskrediet te brengen door de VN-Mensenrechtenraad.

“Wij hopen dat u in plaats daarvan prioriteit zult geven aan zinvolle en evenwichtige inspanningen om toenadering tussen Israëli’s en Palestijnen tot stand te brengen, teneinde vrede en welvaart voor allen te waarborgen”, zo schreven zij.

Andere ondertekenaars van de brief zijn de Reps. Ashley Hinson (R-Iowa), Brad Sherman (D-Calif.), Carlos Gimenez (R-Fla.), Chuck Fleischmann (R-Tenn.), Charlie Crist (D-Fla.), Chris Pappas (D-N.H.), Claudia Tenney (R-N.Y.) ), David Trone (D-Md.), David Joyce (R-Ohio), Debbie Lesko (R-Ariz.), Debbie Wasserman Schultz (D-Fla.), Dina Titus (D-Nev.), Elaine Luria (D-Va.), Frank Pallone Jr. (D-N.J.), Grace Meng (D-N. Y.), Jake Auchincloss (D-Mass.), Jared Golden (D-Maine), John Katko (R-N.Y.), Kathy Manning (D-N.C.), Kim Schrier (D-Wash.), Lee Zeldin (R-N.Y.), Lois Frankel (D-Fla.), Mike Waltz (F-Fla. ), Nicole Malliotakis (R-N.Y.), Stephanie Murphy (D-Fla.), Susan Wild (D-Pa.), Susie Lee (D-Nev.), Ted Deutch (D-Fla.), Tom O’Halleran (D-Ariz.) en Vicente Gonzalez (D-Texas).

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox