Al Jazeera journalist ontmaskerd als Hamas-commandant

Uit een laptop die door IDF-troepen in Gaza is gevonden, blijkt dat Mohamed Washah een “senior commandant” is van de antitankraket-eenheid van Hamas.

Door Israël Today Redactie | | Onderwerpen: Al Jazeera, Hamas
Foto: IDF.

De Israëlische defensiemacht heeft onthuld dat een Palestijnse journalist die voor Al Jazeera werkt een officier van Hamas is. Ze verwijzen naar documenten die het leger in beslag heeft genomen tijdens operaties in de Gazastrook.

“In de ochtend is hij een journalist voor Al Jazeera en in de avond is hij een terrorist van Hamas!” tweette luitenant-kolonel Avichay Adraee, de Arabischtalige woordvoerder van de IDF, op zondag.

Volgens Adraee vonden troepen die in het noorden van de Gazastrook opereerden een paar weken geleden een laptop in een basis van Hamas die toebehoorde aan Mohamed Washah, die sinds het bloedbad van 7 oktober in uitzendingen van Al Jazeera te zien was.

De informatie op de laptop onthulde dat Washah, 37 jaar, uit de wijk Bureij in het centrum van de Gazastrook, een “senior commandant” is van de antitankraketeenheid van Hamas. Sinds eind 2022 te werkte hij als onderzoeker naar de ontwikkeling van een luchtmacht van de terreurgroep.

“Wie weet hoeveel details we in de nabije toekomst zullen kunnen onthullen over andere terroristen in journalistieke kleding,” schreef Adraee.

Terroristen

Vorige maand presenteerde de IDF bewijs dat twee Palestijnse journalisten, die gedood werden tijdens een Israëlische luchtaanval in Gaza, terroristen waren door te zeggen dat ze drones hadden gebruikt die de soldaten in gevaar brachten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde de dood van Hamza Wael Dahdouh, de zoon van Al Jazeera-correspondent Wael al-Dahdouh, en Mustafa Thuria een “onvoorstelbare tragedie” tijdens zijn diplomatieke rondreis door het Midden-Oosten. De verklaring kwam nadat Al Jazeera had gemeld dat twee van haar medewerkers waren gedood bij de aanval op een voertuig in het Rafah gebied. Qatarese staatsmedia beschuldigden Jeruzalem ervan de freelance journalisten opzettelijk als doelwit te hebben gekozen.

Zie ook: IDF: Twee gedode Al Jazeera journalisten waren terroristen

Een document dat door de IDF op sociale media is gepubliceerd lijkt echter te bewijzen dat Thuria een Hamas activist was. In het document wordt hij genoemd als plaatsvervangend commandant van een bataljon van de Izz al-Din al-Qassam Brigades, de “militaire vleugel” van de terreurgroep.

Andere documenten die de IDF vond, geven aan dat Dadough een Palestijnse Islamitische Jihad-operator was met als specialiteit elektrotechniek en die eerder diende als plaatsvervangend commandant van een peloton van het Zaytoun Bataljon. Voor zijn dood had hij de leiding over een afdeling van de raketeenheid van de PIJ.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox