IDF: twee gedode journalisten van Al Jazeera waren terroristen

Het Israëlische leger heeft documenten overhandigd waaruit blijkt dat de twee lid waren van Hamas en de Islamitische Jihad in de Gazastrook.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Palestijnse Islamitische Jihad, Al Ja, Hamas
Palestijnen voor een gebouw dat verwoest is door een Israëlische luchtaanval in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, op 7 januari 2024. Foto: Foto door Abed Rahim Khatib/Flash90.

Israëlische strijdkrachten presenteerden woensdag het bewijs dat twee Palestijnse journalisten die zondag werden gedood tijdens een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook terroristen waren, door te zeggen dat ze drones hadden gebruikt die soldaten in gevaar brachten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, op een diplomatieke rondreis door het Midden-Oosten, beschreef de dood van Hamza Wael Dahdouh, de zoon van Al Jazeera’s Gaza correspondent Wael Al-Dahdouh, en Mustafa Thuria als een “onvoorstelbare tragedie”. De verklaring kwam nadat Al Jazeera had gemeld dat twee medewerkers waren gedood bij de aanval op een voertuig in het Rafah gebied. Qatarese staatsmedia beschuldigden Jeruzalem ervan de freelance journalisten opzettelijk als doelwit te hebben gekozen.

Zie ook: Israël beschuldigt journalisten van medeplichtigheid aan Hamas-invasie

Een document dat door het Israëlische leger op sociale media is gepubliceerd lijkt echter te bewijzen dat Thuria een agent van Hamas was. In het document wordt hij genoemd als plaatsvervangend commandant van een bataljon van de Izz al-Din al-Qassam Brigades, de “militaire vleugel” van de terreurgroep.

Uit andere documenten die door de IDF zijn gevonden, blijkt dat Dadough een Palestijnse activist van de Islamitische Jihad was die gespecialiseerd was in elektronische techniek en eerder diende als plaatsvervangend commandant van een sectie in het Zaytoun bataljon. Voor zijn dood had hij de leiding over een afdeling van de raketeenheid van de PIJ.

Israël verklaarde ook dat Dadough terroristische aanvallen op Israël had uitgevoerd.

“Voorafgaand aan de aanval bedienden de twee drones op een manier die een reële bedreiging vormde voor onze strijdkrachten, die het vliegtuig de opdracht gaven om de terroristen aan te vallen die verantwoordelijk waren voor het bedienen van de drones,” zei de IDF.

De IDF had aanvankelijk op zondag verklaard dat het “een terrorist had getroffen die een vliegtuig bediende dat een bedreiging vormde voor IDF-troepen”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox