
Volgens de World Zionist Organisation (WZO) zijn er sinds het bloedbad van 7 oktober bijna 30.000 nieuwe immigranten aangekomen in Israël.
De immigratiegolf valt samen met de bijna 11 maanden durende oorlog tegen Hamas in Gaza en een toename van het wereldwijde antisemitisme, ook in Noord-Amerika. De oorlog begon toen duizenden terroristen van Hamas het zuiden van Israël binnenvielen, 1200 mensen afslachtten en nog eens 250 mensen ontvoerden. Van hen zitten er nog 109 gevangen in de Gazastrook.
“Op 7 oktober brak er een oorlog uit, niet tegen de staat Israël, maar tegen het Joodse volk,” zei WCO-voorzitter Yaakov Hagoel, die de laatste groep Franse immigranten verwelkomde toen ze maandag aankwamen op Ben-Gurion International Airport. “Vandaag de dag is het in veel landen over de hele wereld moeilijk om Joods te zijn, of het nu op school, op het werk of tijdens het gebed is.”
Hagoel wees erop dat de immigratie (aliyah) naar Israël “dramatisch was toegenomen” na het bloedbad, wat volgens hem “het bewijs was dat de Joodse wereldgemeenschap Israël niet alleen ziet als een toevluchtsoord, maar ook als een baken van hoop en een symbool van geloof.”
Rusland aan kop, maar sterke stijging vanuit Frankrijk
De meeste immigranten die aliyah hebben gemaakt sinds de oorlog komen uit de voormalige Sovjet-Unie, waaronder bijna 17.000 uit Rusland en meer dan 900 uit Oekraïne, volgens cijfers van het Ministerie van Immigratie en Integratie. 2.385 Olim kwamen uit de VS en 1.581 uit Frankrijk.
Immigratie uit de VS steeg met 16 procent in de eerste zeven maanden van het jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, terwijl de cijfers uit Frankrijk een stijging van 50 procent vertegenwoordigen, volgens het quasi-gouvernementele Joodse Agentschap voor Israël.
Volgens een recent rapport is het aantal potentiële immigranten dat aliyah aanvraagt in Frankrijk met 355 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de Verenigde Staten steeg het aantal immigratieaanvragen met 62 procent tot een totaal van 6.000 mensen, terwijl in Canada 87 procent, of ongeveer 800 meer mensen dan voorheen, te kennen gaf naar Israël te willen verhuizen.
“De sterke respons die we zien bij deze golf van aliyah is een krachtig bewijs van onze collectieve vastberadenheid om achter Israël te staan, nu meer dan ooit,” zei hij.