Zuid-Afrika roept Internationaal Strafhof op om arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Netanyahu

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor riep ook op om troepen naar de grens bij Rafah te sturen om hulptransporten te begeleiden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Zuid-Afrika, Benjamin Netanyahu
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontmoet de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 15 september 2022. Foto: Freddie Everett / U.S. State Department

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor heeft verklaard dat het Internationaal Strafhof al een arrestatiebevel had moeten uitvaardigen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu “voor oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen in Gaza”.

“Ik vind dat het ICC een beslissing moet nemen over de vraag of het om oorlogsmisdaden gaat. Zij moeten de beslissing nemen, zoals ze dat met de Russische president hebben gedaan,” zei Pandor vorige week in een interview op MSNBC tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten.

Pandor ging ook in op de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof, en zei: “[Zuid-Afrika is] het enige land dat een vergelijkbare ervaring heeft als het Palestijnse volk en dat stevig is geassocieerd met de strijd voor vrijheid en mensenrechten.”

De minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat ze wist hoe de humanitaire situatie in Gaza verbeterd kon worden: “We moeten hulp naar Palestina brengen. Ik weet hoe we dat kunnen doen. Alle machtige landen met grote legers die wapens leveren aan Israël moeten hun soldaten naar de grens bij Rafah sturen om de 700 vrachtwagens naar Gaza te begeleiden.”

Nadat het in januari niet lukte om het ICJ te overtuigen om de defensieve oorlog van Israël tegen Hamas in Gaza te stoppen, diende Zuid-Afrika op 6 maart een petitie in bij het hof, waarin het melding maakte van “wijdverspreide hongersnood” in Gaza.

Half maart verklaarde Pandor dat Zuid-Afrika burgers die in dienst waren van de Israëlische defensiemacht zou arresteren bij hun terugkeer naar Zuid-Afrika. In juni 2015 ontving Zuid-Afrika de Soedanese president Omar al-Bashir in Johannesburg, hoewel hij door het ICC was aangeklaagd wegens genocide in een campagne van massamoorden, verkrachtingen en plunderingen van burgers in Darfur. Zuid-Afrika weigerde het arrestatiebevel van het ICC tegen de Soedanese leider uit te voeren.

Kort voor haar bezoek keurde de commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in eerste lezing een wetsvoorstel goed dat voorziet in een herziening van de bilaterale betrekkingen van de VS met Zuid-Afrika.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox