“Zoon van Hamas” staat achter Israël – en schaamt zich daar niet bepaald voor

Mosab Hassan Yousef, ook bekend als de “Groene Prins”, is de zoon van een medeoprichter van Hamas.

Door Redactie Israel Today |
Mosab Hassan Yousef spreekt op de jaarlijkse Jerusalem Post Conferentie in New York op 22 mei 2016. Foto: Marc Israel Sellem/POOL

Mosab Hassan Yousef, ook bekend als de “Groene Prins”, de zoon van de medeoprichter van Hamas, sjeik Hassan Yousef, mengt zich steeds nadrukkelijker in het publieke debat over de oorlog van Israël tegen de terreurgroep.

Yousef, die terrorisme heeft afgezworen en zich inzet om het te bestrijden, arriveerde in Israël en bezocht de plaatsen van het bloedbad van 7 oktober in de westelijke Negev.

Verwijzend naar het handvest van Hamas, dat oproept tot de genocide op Joden, zei hij: “De mensen die dit handvest hebben geschreven zijn een stelletje gekken,” eraan toevoegend: “De Arabische wereld moet aandacht besteden aan de gevaren in eigen land.”

“Hamas geeft niet om de mensen,” zei hij. In feite offert het de levens van kinderen en omstanders op om goedkope politieke doelen te bereiken. Het concept van de jihad moet gestopt worden, en wel nu.”

Yousef is een uitgesproken criticus van onderhandelingen met Hamas en roept Israël al sinds 7 oktober op om de terreurgroep te vernietigen.

De 45-jarige Yousef werd geboren in Ramallah en raakte als tiener betrokken bij Hamas. Hij werd gezien als een mogelijke opvolger van zijn vader in de terroristische organisatie. Maar toen hij als jong volwassene gevangen zat in de Megiddo gevangenis in Israël, begon Yousef vraagtekens te zetten bij de ideologie en tactieken van de terroristische organisatie en raakte hij gedesillusioneerd.

Hij accepteerde een aanbod van de Israëlische veiligheidsdienst om als informant te werken op voorwaarde dat Israël zou proberen de doelen van zijn tips te arresteren en niet te doden.

Als zoon van sjeik Yousef was hij op de hoogte van veel van de plannen van Hamas. Ongeveer tien jaar lang gebruikte hij zijn informatie om talrijke zelfmoordaanslagen en moordpogingen te verijdelen en terreurcellen te ontmaskeren. Binnen de organisatie stond hij bekend als “de groene prins”.

In 2010 publiceerde Yousef zijn autobiografie “Zoon van Hamas”. Hij bekeerde zich tot het christendom en woont momenteel in de Verenigde Staten.

Sjeik Yousef gaat al jaren in en uit Israëlische gevangenissen. Israël arresteerde hem op 19 oktober in Ramallah tijdens een operatie tegen Hamas na de aanslagen van 7 oktober.

In november riep Mosab Hassan Yousef Israël op om een deadline te stellen voor Hamas om de resterende 136 Israëlische gijzelaars vrij te laten en om zijn vader en andere Hamasleiders te doden als ze dat niet doen.

“Hamas heeft een tijdsbestek nodig – een maand of twee of zes maanden – om de gijzelaars vrij te laten, en als het de gijzelaars niet binnen dat tijdsbestek vrijlaat, moet Israël de top van de Hamasleiders in de gevangenis executeren, vooral de massamoordenaars,” zei Yousef in een videoboodschap die online werd geplaatst.

“Als ik zeg dat de top van Hamas moet worden geëxecuteerd, dan bedoel ik geen uitzonderingen. Dat geldt ook voor mijn eigen vader, de medeoprichter van de Hamasbeweging. Er zijn geen uitzonderingen in deze oorlog,” voegde Yousef eraan toe. “Ik heb een fout gemaakt toen ik 10 of 15 jaar geleden verschillende keren zijn leven redde… hij zou moeten sterven voor wat hij deed. Ik heb zijn leven gered. De dingen zijn niet veranderd, ze zijn erger geworden,” voegde hij eraan toe.

Hij waarschuwde dat Hamas de onderhandelingen over een verlenging van het staakt-het-vuren met Israël opzettelijk vertraagt.

“Hamas komt nergens, en als we met hen blijven onderhandelen, zullen ze deze onderhandelingen blijven rekken en ons in een eindeloos gat leiden. En dat is hun doel: wegkomen met hun misdaden. Dat kunnen we niet toestaan,” benadrukte hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox