Zijn Joodse nederzettingen een groter probleem dan Iraanse atoombommen?

Het zou beter zijn als Amerika zich concentreert op zaken die echt gevaarlijk zijn, benadrukt Israëlische functionaris.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: nederzettingen
Joden plaatsen een grote Israëlische vlag in de buitenpost van de nederzetting Evyatar, vóór de ontruiming ervan als onderdeel van een deal met de regering. Foto: Sraya Diamant / Flash90

In het Westen wordt al tientallen jaren de Palestijnse bewering verkondigd dat de Joodse nederzettingen niet alleen het voornaamste obstakel vormen voor vrede in het Heilige Land, maar ook een destabiliserende factor zijn voor het hele Midden-Oosten.

Het kwam dan ook niet als een verrassing toen de pas geïnstalleerde Amerikaanse ambassadeur in Israël, Tom Nides, de aanwezigheid van Joden in het Bijbelse hart van Judea en Samaria, de zogenaamde “West Bank” die de Palestijnen opeisen als hun toekomstige staat, streng veroordeelde.

“Wij [dat wil zeggen Israël] kunnen geen domme dingen doen die een tweestatenoplossing in de weg staan,” zei Nides eerder deze maand tijdens een online evenement dat werd georganiseerd door de linkse groep Americans for Peace Now.

Onder die “domme” dingen? Huizen bouwen voor Joden in het voorouderlijke thuisland van het Joodse volk.

“We kunnen niet toestaan dat de Israëli’s nederzettingen bouwen in Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever. Ik ben een beetje een zeurpiet op dit gebied, inclusief het idee van de groei van nederzettingen, dat me woedend maakt,” voegde hij eraan toe.

Nides suggereerde dat hij het als deel van zijn “missie” beschouwt om een einde te maken aan dergelijke Joodse nederzettingenactiviteit, die in vorige generaties werd gezien als de hoeksteen van het moderne Zionisme.

In antwoord op Nides vroeg het hoofd van de Yesha Council, die de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria vertegenwoordigt, zich af hoe de VS na al die tijd de Joodse vestiging in het Land van Israël nog steeds beschouwen als op de een of andere manier bedreigender dan andere gevaren zoals het nucleaire programma van Iran.

“Het zou beter zijn als de ambassadeur zich zou bezighouden met echt gevaarlijke kwesties, zoals de Iraanse nucleaire dreiging voor het hele Midden-Oosten, de tientallen terroristische incidenten die elke dag plaatsvinden in Judea en Samaria tegen onschuldige Israëlische burgers, of de illegale Palestijnse take-over van Judea en Samaria en de vernietiging van haar archeologie en erfgoedsites,” werd David Elhayani geciteerd door The Jerusalem Post.

Voor meer over dit onderwerp, zie:

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox