Yom HaShoah, de herdenkingsdag van de Holocaust

Woensdagavond tot donderdagavond is in Israël de herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Holocaust, Duitsland, herdenking
Holocaustmonument Yad Vashem in Jeruzalem. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek voor de Herdenkingsdag voor de Slachtoffers van de Holocaust, die woensdagavond begon, bedroeg eind 2020 het aantal Joden in de wereld 15,2 miljoen. Voor het begin van de Tweede Wereldoorlog leefden er 16,6 miljoen Joden op de wereld.

Er wonen 6,9 miljoen Joden in Israël. Er wonen 6 miljoen Joden in de Verenigde Staten, 445.000 in Frankrijk, 393.000 in Canada, 292.000 in het Verenigd Koninkrijk, 175.000 in Argentinië, 150.000 in Rusland, 118.000 in Duitsland en 118.000 in Australië.

Van de 6,9 miljoen Joden die in Israël wonen, zijn er 1,5 miljoen in het buitenland geboren. Daarvan is een miljoen in Europa en Amerika geboren, 284,4 duizend in Afrika en 153,7 duizend in Azië.

Israëliërs steken herdenkingskaarsen aan met de namen van Holocaustslachtoffers in Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuberg / Flash90)

In Israël begon de herdenkingsdag woensdagavond om 20.00 uur met een ceremonie bij het Yad Vashem Holocaust-monument. Daarna werden, volgens de traditie, door zes overlevenden van de Holocaust zes fakkels ontstoken namens de zes miljoen slachtoffers. Eind 2021 woonden er nog 165.000 overlevenden van de Holocaust in Israël.

Donderdagochtend om 10 uur loeiden de sirenes twee minuten lang en stond het hele land stil om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Daarna vond de centrale herdenkingsplechtigheid plaats bij het Yad Vashem-monument. Onder anderen de Israëlische president Isaac Herzog, premier Naftali Bennett en Knessetvoorzitter Mikey Levi namen deel aan de ceremonie. Daarna werd in het Knesset-gebouw een begin gemaakt met het voorlezen van de namen van de slachtoffers; dit evenement heet “Iedereen heeft een naam”.

Voor het eerst nam ook de voorzitter van de Duitse Bondsdag, Bärbel Bas, deel aan de herdenkingen. Zij was uitgenodigd door haar Israëlische ambtgenoot Mikey Levi en is de eerste hooggeplaatste persoon uit Duitsland die deelnam aan de evenementen ter herdenking van de Holocaust in Israël.

De voorzitter van de Duitse Bondsdag Bärbel Bas werd ontvangen door Knesset-voorzitter Mickey Levy. (Foto: Ohad Zwigenberg / POOL)

“Dit is opnieuw een belangrijke uiting van de speciale relatie tussen Israël en Duitsland en de historische verantwoordelijkheid die Duitsland op zich heeft genomen voor de misdaden van de Holocaust,” zei Levy in een verklaring.

De ceremonie in Yad Vashem werd live uitgezonden en kunt u hier terugzien.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox