Wonder Woman’s Superkrachtige Gebed

Kas-sensatie Gadot is nooit verlegen om over haar Joodse Israëlische identiteit te praten, hoe haar grootvader, die de holocaust overleefde, haar leven beïnvloedde en zich verzette tegen anti­semitisme. Gebed speelt een grote rol in haar leven.

Door David Lazarus |

Het is verfrissend, in haar recente interview met Vanity Fair magazine te lezen dat een van ‘s werelds meest erkende en rijkste vrouwen erkent dat haar geluk voortkomt uit gebed.

‘Ik zeg elke ochtend dank U wel,’ zei Gadot. ‘In de Joodse cultuur is er een gebed dat je elke keer als je ‘s morgens wakker wordt moet zeggen om God te bedanken voor, je weet wel, jou in leven houden… Je zegt ‘modeh ani’, wat betekent ‘ik geef dank’. Dus elke ochtend word ik wakker en stap ik uit bed en zeg ik: ‘Dank u voor alles, dank u, dank u, dank u, dank u, dank u’. Niets is vanzelfsprekend.’

Gadot verwijst naar ‘Modeh Ani’, het traditionele Joodse gebed dat elke dag wordt uitgesproken zodra je wakker wordt. Vertaald uit het Hebreeuws luidt het gebed:
‘Ik dank U, levende en blijvende Koning, want U hebt mijn ziel in mij genadig hersteld. Groot is uw trouw.’

Hoeveel van ons worden wakker met als eerste woord op de lippen: ‘Dank U’? Misschien een paar, maar als we eerlijk zijn drinken de meesten van ons een kopje koffie, kijken naar hun Facebook pagina en e-mails, voordat we iets zeggen!

Het is leerzaam om op te merken dat het dagelijkse gebed niet begint met ‘Ik dank u’, maar het woord volgorde is omgedraaid naar ‘Bedankt, ik’. Het is veelzeggend dat het eerste woord dat elke dag uit de Joodse mond komt ‘Bedankt’ is.

Hoe zou ons leven veranderen als we elke dag zouden beginnen met ‘Dank’ aan God? Wat zou er gebeuren als we in plaats van knorrig en humeurig wakker te worden, elke dag zouden beginnen met dankbaarheid voor de kans om nog eens 24 uur te leven?

Het is ook interessant om te bedenken dat modeh ook ‘toegeven’ of ‘opbiechten’ kan betekenen. In de betekenis van het Hebreeuwse woord voor dankbaarheid ligt het idee verborgen om te belijden of erkennen, dat we voor ons leven volledig afhankelijk zijn van God. We danken Hem voor het ‘herstellen van onze ziel’ of het geven van de levensadem om op te staan en weer een dag te leven. Dankbaarheid vereist genoeg nederigheid om te erkennen dat we ons leven niet volledig onder controle hebben, maar afhankelijk zijn van Iemand die groter is.

Gal Gadot steekt kaarsen aan (Facebook)

Modeh ani is een erkenning dat we in Gods handen zijn. Het gebed eindigt met ‘Groot is uw trouw’, een verklaring van ons ultieme vertrouwen en geloof in de Schepper.

Het zeggen of zingen van dit oude en mooie ochtend­gebed, zoals veel Joden dat elke dag doen, zal ons niet alleen helpen om dankbaar te zijn voor ons leven en alle vele zegeningen die we ervaren, maar om te leren om niets als vanzelfsprekend te beschouwen. Om van het leven te houden en het ten volle te beleven.

De Talmoed gaat zelfs zover, dat hij zegt dat iedereen in het komende leven ‘rekenschap moet afleggen van alle goede dingen die hij in dit leven had kunnen genieten, maar niet heeft gedaan’. Geen plezier beleven in en waardering hebben voor het leven dat God ons heeft gegeven is een teken van ondankbaarheid.

In een wereld waar zoveel Hollywood-sterren worstelen met depressie en drugsverslaving, vind ik het geweldig dat de ‘Wonder Woman’ van Israël de Joodse traditie heeft geleerd dat de ware weg naar geluk het geven van dank aan God is, elke dag opnieuw.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.