Woede in Duitse Joodse gemeenschap over antisemitisch kunstwerk

De Duitse minister van Cultuur verklaarde dat, hoewel ze antisemitische elementen in het werk herkent, ze niet van plan is actie te ondernemen om het werk neer te halen.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: antisemitisme, Duitsland
De nationale vlag van Duitsland. Jeruzalem, 26 juni 2022. Foto: Yosef Mizrahi / TPS

De Joodse gemeenschap in Duitsland is in opstand gekomen na een kunsttentoonstelling met antisemitische thema’s. Er worden Israëlische soldaten en Mossad-leden afgebeeld als nazi-stormtroepers.

De Documenta is een tentoonstelling van hedendaagse kunst die om de vijf jaar plaatsvindt in Kassel, Duitsland. De algemeen directeur van deze organisatie, Sabina Schormann, nam twee weken geleden ontslag na een publieke oproer die uitbrak over een werk van het Indonesische collectief Taring Padi. In het werk werden Joden voorgesteld als satanische wezens, Israëlische soldaten en leden van de SS, en agenten van de Mossad als varkens. Shurman diende haar ontslag in en in haar plaats werd Alexander Fahrenholz aangesteld als tijdelijk directeur.

Op de tentoonstelling is nu echter opnieuw een antisemitisch werk te zien van de Archives des Luttes des Femmes en Algérie, waarin Israëlische soldaten worden afgebeeld als robots met een apengezicht en een davidster die kinderen aanvallen.

Het Onderzoeks- en Informatiecentrum voor Antisemitisme in Hessen vond dat het werk “duidelijk antisemitische beelden” bevatte. Israëlische soldaten worden geportretteerd als kindermoordenaars en massamoordenaars. De fysionomie van de soldaten komt voort uit de typisch antisemitische manier om Joden af te beelden.

In reactie op de woede in de Joodse gemeenschap verklaarde de Duitse minister van Cultuur Claudia Roth dat zij weliswaar antisemitische elementen in het werk herkent, maar dat zij niet van plan is actie te ondernemen om het werk weg te halen.

Rabbijn Avichai Apel is de opperrabbijn van Frankfurt en ook voorzitter van de Duitse Rabbinale Organisatie en vicevoorzitter van de Europese Rabbinale Conferentie. Hij reageerde op Roth en waarschuwde dat “degenen die niet geïnteresseerd zijn in het uitoefenen van toezicht tegen antisemitische kunst, de gevolgen negeren die het kan veroorzaken.”

“Dit is ongebreideld antisemitisme onder het mom van cultuur en vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van meningsuiting en kunst is een zeer belangrijke waarde, maar zelfs deze waarde heeft grenzen wanneer zij wordt gebruikt om godsdiensten, volkeren, leden van verschillende geslachten en minderheden te schaden”, zei hij.

De voorzitter van de Zentralrat der Juden in Deutschland (Centrale Raad van Joden in Duitsland), dr. Josef Schuster, verklaarde dat “dit land al wekenlang discussieert over antisemitisme, BDS en haat tegen Israël. De directie van de Documenta blijft doen alsof dit hen niet aangaat. Het maakt kennelijk niet uit wie daar de leiding heeft. Men moet zich afvragen hoever we in Duitsland zijn gekomen als deze beelden goed kunnen worden beschouwd als vermeende ‘kritiek op Israël’.”

“Het stilzwijgen van de verantwoordelijken in de cultuurpolitiek hierover is dreunend. Deze Documenta zal de geschiedenis ingaan als een antisemitische kunsttentoonstelling,” zei hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox