‘Wie fotografeert onze huizen?’, vraagt Avri Gilad zich af

Waarom worden onze huizen en ingangen in de centrale steden van Israël op dit moment gefotografeerd? Wat zit erachter? Onnodige angst of broeit er echt iets? De politie wuift het weg. Maar op de sociale netwerken borrelt de geruchtenmachine.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: oorlog
Archiefbeeld ter illustratie.

De Israëlische netwerken gonzen … Talloze burgers in het hele land merkten achterliggende dagen dat onbekende personen verdacht voor hun huizen rondhingen en onder andere de ingangen van hun huizen verkenden en fotografeerden.

De politie heeft de meldingen en videobeelden gecontroleerd, zeiden ze, en sluit uit dat dit zou wijzen op vijandige voorbereidingen in het binnenland van Israël of dat de acties vermoedens van criminele activiteiten versterkt.

Maar de mensen zijn achterdochtig, er is onrust. De mensen begrijpen niet waarom ingangen van gebouwen in Israël door onbekenden worden gefilmd. De Israëlische bevolking heeft het vertrouwen in het veiligheidssysteem verloren, dus niemand gelooft echt wat de politie beweert.

Iemand die zich vooral zorgen maakt is de Israëlische tv-presentatrice Avri Gilad, die er een (inmiddels verwijderd) bericht over publiceerde:

Luister, ik wil het niet erger maken, maar de laatste dagen zijn het Arabieren. Ik loop door mijn wijk in het noorden van Tel Aviv en zie mensen foto’s maken van huizen. Vandaag zijn er drie gearresteerd, gisteren twee. Ze werden natuurlijk vrijgelaten. Burgers van Israël, wat is het probleem met het fotograferen van huizen? Er zijn meldingen zoals deze van vele plaatsen in het kustgebied van Gush Dan.”

Gilad is van mening dat er zeer verontrustend bewijs is dat er iets slechts aan het broeien is. “Ik heb het gevoel dat we allemaal nog steeds geschokt en naïef zijn. We begrijpen niet dat het misschien nog niet voorbij is en dat het nu pas begint. Misschien wordt dezelfde aanval als in het zuiden aan de grens met Gaza, herhaald in het binnenland, door een gewapend crimineel leger dat zichzelf heeft opgebouwd in de Arabische samenleving. Waarom fotograferen ze huizen? Voor een album over Israëlische steden? We bereiden ons niet voor. Niet op stadsniveau, niet in de buurt en niet thuis. Ik heb alleen tien blikken maïs in de schuilkelder thuis. Dat is alles.”

“We moeten ons vandaag organiseren om onze straten en huizen te beschermen. Iedereen zou een geweer moeten hebben. Zo niet, dan moet iedereen koste wat het kost een wapen kopen. Indien mogelijk moeten we controleposten opzetten bij de ingang van onze wijken, met gewapende bewakers. Train samen met de buren. Zelfs als er niets gebeurt, is het beter om voorbereid te zijn. Een minderheid van de Arabische bevolking in Israël heeft een jihadistische en radicale ISIS-houding. Ze zijn al lang serieus aan het trainen. En de NAVO kan hun raketten en wapens de volgende ochtend al tegen ons inzetten. Dit zijn praktische voorbereidingen. We mogen niet weer verrast worden.”

Dit bericht, evenals vele andere op sociale media, wijzen op de nood en angst onder de mensen. De mensen hebben een trauma opgelopen en nu vrezen ze dat de Arabische burgers in onze samenleving de Joodse burgers van binnenuit zullen aanvallen en afslachten als ze oproepen tot oorlog tegen Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox