“Wend je af van het kwade en doe het goede”

Met de geheime wijsheid uit de Psalmen kunnen we de bittere zee van negativiteit om ons heen verzachten.

Door Anat Schneider | | Onderwerpen: Bijbel, Psalmen
Elke dag zijn er ontelbare gelegenheden om goed te doen en het negatieve te vermijden, om zich van het kwaad af te keren. Foto: Yossi Zamir/Flash90

Kunnen we ontkennen dat er redenen tot klagen zijn? Tegenwoordig wordt de parlementaire coalitie in Israël in een duizelingwekkend tempo ontbonden en vervangen. Telkens als er verkiezingen zijn, moet de centrale regering een groot deel van de campagnereclame betalen – met belastinggeld dat niet eens genoeg is voor de begroting.

Bovendien is de verkiezingsdag in Israël bij wet een feestdag, zodat iedereen kan stemmen, zelfs als zijn werkplek ver van het stembureau verwijderd is. Als gevolg daarvan hebben verkiezingen de afgelopen vijf jaar ongeveer één keer per jaar de economie lamgelegd, wat leidde tot productieverlies en een groot personeelsverloop omdat elke minister zijn eigen personeel voor zich wil laten werken.

Het komt erop neer dat de Israëlische burgers gefrustreerd zijn over deze negatieve situatie. Om eerlijk te zijn, ik ben van nature geen politiek persoon en heb ook nooit beweerd dat te zijn. Maar ik ben een persoon die luistert.

Ik luister naar de innerlijke stemmen die in mij rommelen.

Ik luister naar de stemmen om me heen: de stemmen van de media, de stemmen van politici, de stemmen van mensen, de stemmen van mijn vrienden, de stemmen van mijn kinderen, mijn familie en mijn man.

Een gemeenschappelijke noemer
De stemmen hebben allemaal een gemeenschappelijke noemer. We mopperen en klagen bijna altijd. We zijn bijna nooit tevreden en gelukkig met wat we hebben. Er wordt nauwelijks een goed woord gezegd over de situatie zoals die nu is. En zo krijgen we steeds meer redenen om te klagen! Want zo werkt het, het is een wetenschappelijke wet: “soort zoekt soort”.

Hoe meer we klagen, hoe meer redenen we zullen hebben om te klagen.

Hoe meer we klagen, hoe erger het wordt. Opnieuw en opnieuw.

Opnieuw en opnieuw in een eindeloze lus. Waar zie ik een grote sleutel om deze belachelijke situatie te veranderen? In dat kleine zinnetje in Psalm 34:15. “Ga weg van het kwade en doe het goede,” of, zoals het in modern Hebreeuws ook wel wordt genoemd: “Mijd het kwade en doe het goede.”

En ik probeer te begrijpen wat God bedoelde in deze verzen. Wat betekent het om je af te wenden van het kwaad? Wat betekent het om het “kwaad” te mijden? Als ik dieper ga, begrijp ik dat deze korte woorden de weg bevatten naar een goed en gelukkig leven. Laten we eerst proberen te begrijpen wat het betekent om “zich af te wenden van het kwaad en het te mijden”.

Het kwaad schuwen en het slechte vermijden is een lange lijst van dingen. En hier zijn er enkele van:

 • Het betekent niet negatief spreken over het land, want dat is slecht!
 • De politieke leider van het land belasteren is slecht
 • Een sarcastische negatieve opmerking schrijven naar iemand op sociale media is slecht
 • Niet alert zijn op de nood van een medemens is slecht
 • Een hulpvraag negeren is slecht
 • Roddels
 • Haat
 • Kleineren
 • Afgunstig zijn
 • Klagen
 • Ruzie maken
 • Uitschelden
 • Argumenteren
 • Kritisch zijn
 • Iemand verachten

Al deze woorden zijn slecht, verkeerd, kwaadaardig.

Elk slecht woord (ook al is het onbedoeld) zal waarschijnlijk bijdragen tot meer negativiteit in de wereld. Preoccupatie met wat verkeerd is vergroot alleen maar het gewicht van wat verkeerd is. Het is als een auto-immuunziekte… Het is alsof het lichaam zichzelf aanvalt. En helaas zie je dit vandaag de dag in dit land gebeuren.

Iedereen in Israël lijkt vast te houden aan zijn eigen mening en is niet bereid naar de ander te luisteren. Er is geen echte discussie over verschillende standpunten. Iedereen wil alleen zichzelf laten horen. Niemand wil echt naar de ander luisteren.

Om zich van het kwaad af te keren en de beloften van God te genieten, is het tijd om stil te staan en te handelen – ieder op zijn eigen gebied, in zijn huis, in zijn gedachten, in het diepst van zijn ziel en hart. Kijk elke dag, al is het maar op kleine manieren, hoe je goed kunt doen. Voor jezelf, voor je geliefden, voor anderen om je heen.

 • Als je een auto langs de kant van de weg geparkeerd ziet staan, stop dan en bied je hulp aan.
 • Als je een vriend tegenkomt wiens blik somber is, vraag hem dan wat er is gebeurd.

Goed doen en je richten op het goede is altijd en overal mogelijk. Je hoeft niet ver te zoeken. Je kunt het doen in de supermarkt, op je werk, bij het toetsenbord of bij de kapper. Goed doen betekent verantwoordelijkheid nemen voor wat er om ons heen gebeurt. En dat is een geheim voor een gelukkig leven, want dan gaat onze aandacht vanzelf uit naar het goede. En wordt er minder nadruk gelegd op wat kapot en lui is.

En wonderlijk genoeg vermenigvuldigt het goede zich in ieders eigen kleine wereld en dus in de wereld in het algemeen. Je houding en daden zullen meer en meer goeds voortbrengen, want “gelijken trekken gelijken aan” en “gelijken verwekken gelijken”. Dan kunnen we ons verheugen in de belofte in Psalm 34, vers 12:

“Wie is het die het leven wenst?” Deze persoon moet de weg van het goede kiezen. Hij moet zich afwenden van het kwade en voortdurend het goede vermeerderen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox