LedenWat zijn Netanyahu’s opties als hij géén meerderheid haalt?

Zijn politieke toekomst zou dan kunnen afhangen van wat de ultraorthodoxe partijen Shas en Verenigd Torah Jodendom besluiten.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu, verkiezingen
Nadert de tikkende klok van Netanyahu's politieke carrière het einde? Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Opiniepeilingen tonen aan dat oppositieleider Benjamin Netanyahu ofwel een overwinning behaalt bij de verkiezingen van dinsdag, ofwel net geen meerderheid behaalt. Volgens de laatste peilingen van vorige week zal hij te kort komen. Als zijn “natuurlijke coalitie” het niet haalt, kan hij dan nog wel een regering vormen?

Het zal moeilijk worden voor Netanyahu als hij met 60 zetels in de nieuwe Knesset net niet de meerderheid van 61 zetels haalt die hij nodig heeft, aldus Jonathan Rynhold, hoofd van de afdeling politieke studies aan de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan.

“Het ligt voor de hand dat hij probeert te doen wat hij in het verleden deed, namelijk hier en daar een [Knessetlid] inpikken door ze te bieden wat ze maar willen,” zei Rynhold tegen JNS. “Maar veel van die mensen zijn verbrand, zodat als hij geen 61 krijgt, ik denk dat het heel moeilijk voor hem wordt. Zijn grote probleem is dat als niemand een regering kan vormen, dan blijft [Yair] Lapid [demissionair] premier.”

Rynhold denkt dat dit het einde van Netanyahu’s carrière kan betekenen. “Ik zeg niet dat hij...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie