Wat zei koning Charles III bij zijn kroning tegen de president van Israël?

De Israëli’s zaten gekluisterd aan de Koninklijke Kroning die verschillende interessante connecties had met Israël en het Joodse volk.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Engeland
Koning Charles III en koningin Camilla bij hun kroning in Londen. Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Israëliërs zaten, net als veel mensen in het Westen, zaterdag aan hun televisie gekluisterd om de kroning van de Engelse koning Charles III bij te wonen.

Israëlische media herhaalden met genoegen het feit dat de olijfolie, die gebruikt werd om de nieuwe monarch van het Verenigd Koninkrijk in te wijden, afkomstig was van de Olijfberg, waar Charles’ grootmoeder prinses Alice van Griekenland begraven ligt, en afkomstig was van enkele van de oudste olijfbomen in het Heilige Land.

Israëliërs waren ook trots dat president Isaac Herzog vertegenwoordigd was bij de kroning.

  • Michal en ik zijn trots om Israël te vertegenwoordigen bij de kroningsceremonie voor koning Karel III in Londen, naast wereldleiders uit de hele wereld en vertegenwoordigers van de lokale Joodse gemeenschap. Isaac Herzog – 4 mei 2023

TERZIJDE: Herzogs grootvader, Yitzhak HaLevi Herzog, was de eerste opperrabbijn van een onafhankelijk Ierland en een aanhanger van de Ierse republikeinse beweging tegen de Britten. Later maakte hij Aliyah en werd hij opperrabbijn van het Britse Mandaat Palestina en vervolgens van de pasgeboren staat Israël.

De Kroon gaf speciale aandacht aan zowel Herzog als de Britse opperrabbijn Sir Ephraim Mirvis door hen in de buurt van Westminster Abbey onder te brengen, zodat zij naar de kroning konden lopen en niet de sabbatswetten hoefden te overtreden door in een voertuig te rijden.

Rabbijn Mirvis merkte op dat in de afgelopen eeuwen Joden werden geweerd van koninklijke kroningen, en nu worden zij geëerd.

  • Hoe de tijden zijn veranderd…
    Op 3 september 1189 werd Richard I tot koning gekroond in Westminster Abbey. Joden mochten niet aanwezig zijn, maar in een geest van oprechte goodwill kwamen enkele Joodse leiders met geschenken voor de nieuwe koning. Ze kregen te horen dat Joden niet welkom waren … – Opperrabbijn Sir Ephraim Mirvis – 5 mei 2023

“Wat een bijzondere shabbat!” riep rabbijn Mirvis uit in een videoclip op Twitter. In zijn eerdere post sprak de Britse opperrabbijn zijn dankbaarheid uit voor Charles’ langdurige “warme relatie met Britse Joden.”

  • De Opperrabbijn kijkt terug op een buitengewone Shabbat, en wenst de Koning en Koningin een gezonde, lange en succesvolle regeerperiode toe. – Opperrabbijn Sir Ephraim Mirvis – 6 mei 2023

Tijdens de officiële receptie na de kroning meldde het Israëlische nieuwsportaal Ynet dat koning Charles III Herzog en zijn vrouw zag en hen door suppoosten naar het begin van de rij liet brengen, zodat hij een praatje met de Israëli’s kon maken.

Volgens Hebreeuwse media vroeg Charles aan Herzog naar Israëls interne crisis over justitiële hervormingen. De president verzekerde de koning dat Israël een “sterke en levendige democratie” blijft.

Verschillende andere wereldleiders, waaronder de Franse president Emmanuel Macron, de Amerikaanse First Lady Jill Biden en de Jordaanse koning Abdullah II informeerden ook bij Herzog naar de situatie in Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox