LedenWat moet Israëls strategie zijn na de nieuwe nucleaire deal met Iran?

Experts vertellen dat er maar één optie overblijft om te voorkomen dat Teheran een nucleaire macht wordt, namelijk: aanvallen, binnen een jaar.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Iran
Een illustratie van een Iraanse ballistische raket. Foto: Allexxandar / Shutterstock

Terwijl Israël er bij de Verenigde Staten op heeft aangedrongen om niet terug te keren naar het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), of het nucleaire akkoord met Iran, wijzen recente tekenen op een herleefde overeenkomst. Dit heeft de discussie in Israël verlegd van hoe een akkoord te voorkomen, naar welke strategie te hanteren nadat het nieuwe akkoord is ondertekend.

Israël heeft duidelijk gemaakt dat het zichzelf niet gebonden acht aan een eventueel akkoord. De Israëlische premier Yair Lapid zei op 24 augustus tegen buitenlandse correspondenten: “Als er een akkoord wordt getekend, verplicht dat Israël niet. We zullen actie ondernemen om te voorkomen dat Iran een nucleaire staat wordt.”

Veel analisten geloven dat deze actie militair moet zijn.

“Als we Iran niet met andere middelen kunnen weerhouden van een kernwapen, zullen we het militair moeten doen,” vertelde IDF Brig. Gen. (res.) Yossi Kuperwasser, een medewerkers van het Jerusalem Center for Public Affairs.

Kuperwasser maakt zich minder zorgen over het technische vermogen van Israël om een aanval uit te voeren dan over zijn...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie