Wat is de volgende stap?

Hoe oppositieleider Benjamin Netanyahu – of één van de overige 119 Israëlische knessetleden – het tot het kabinet van de premier kan schoppen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu
Misschien al volgende week zal president Isaac Herzog de meest geschikte partijleider in de 25e Knesset opdragen de volgende regeringscoalitie te vormen. Deze keer ligt de keuze voor de hand: Benjamin Netanyahu. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Nu de Israëlische oppositieleider Benjamin Netanyahu klaar is om terug te keren naar het kantoor van de premier in Jeruzalem na de overwinning van zijn rechts-religieuze blok in de nationale verkiezingen van dinsdag, begint de aandacht te verschuiven naar het politieke proces dat zal uitmonden in de vorming van de volgende regeringscoalitie van de Joodse staat.

Volgens Israëls basiswet moeten de Knesset en de voorzitter van de centrale verkiezingscommissie, rechter Yitzhak Amit, de definitieve resultaten van de verkiezingen vóór 9 november aan president Isaac Herzog voorleggen.

Daarna heeft Herzog zeven dagen om overleg te plegen met de leiders van de partijen die voor de 25e Knesset zijn verkozen – een proces dat overeenkomstig de wet rechtstreeks op de Israëlische televisie zal worden uitgezonden – alvorens een kandidaat te belasten met de vorming van een coalitie op basis van hun aanbevelingen.

Die kandidaat, en dat zal vrijwel zeker Netanyahu zijn, zal dan vier weken de tijd hebben, met de mogelijkheid van een verlenging met 14 dagen, om de formele steun van ten minste 61 parlementsleden te verwerven en een vertrouwensstemming in de 120 zetels tellende Knesset te houden.

Indien de kandidaat er niet in slaagt binnen de gestelde termijn een coalitie te vormen, kan Herzog ofwel een ander partijhoofd daarmee belasten, ofwel de voorzitter van de Knesset meedelen dat hij geen uitzicht heeft op de vorming van een coalitie, in welk geval het parlement wordt ontbonden en het land binnen 90 dagen naar een nieuwe verkiezingsronde gaat.

In het eerste geval zou de gekozen kandidaat slechts 28 dagen hebben om de formele steun te krijgen van een meerderheid van de parlementsleden (in Israël wordt een minderheidsregering gevormd wanneer een regeringscoalitie minder dan 61 parlementsleden telt, maar bij belangrijke stemmingen wordt gesteund door leden van de oppositie).

Indien ook de tweede kandidaat niet de nodige steun krijgt, kan een meerderheid van de leden van de Knesset op haar beurt een gezamenlijk formeel schriftelijk verzoek aan Herzog richten om een specifieke parlementslid op te dragen binnen 21 dagen een coalitie te vormen. Indien een dergelijk verzoek niet wordt ingediend, of indien de derde kandidaat er niet in slaagt een coalitie te vormen, wordt de wetgevende macht ontbonden en gaan de Israëli’s opnieuw naar de stembus, voor de zesde keer in iets meer dan vier jaar.

Na vijf opeenvolgende verkiezingen sinds april 2019 heeft het Israëlische publiek Netanyahu blijkbaar een volmondig mandaat gegeven om een stabiele, rechts-religieuze coalitie te leiden.

Netanyahu is al de langstzittende premier van Israël en hij lijkt er klaar voor terug te keren naar het ministerie voor een derde premierschap, nadat hij de post bekleedde van 1996-1999 en 2009-2021.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox