Washington reageert ‘belachelijk en twijfelachtig’ op Itamar Ben Gvir

Is de toewijding van de vurige Israëlische minister aan het Israëlische leven en de Israëlische belangen echt zo anders dan het gedrag van de VS?

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: USA
Itamar Ben-Gvir zegt gewoon wat de meeste Israëli's denken. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Washington en velen in Israël zijn boos omdat minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir zaterdag zei dat de veiligheid van Joden voorrang heeft op de bewegingsvrijheid van Arabieren in Judea en Samaria. Met andere woorden: Als nieuwe veiligheidsmaatregelen de bewegingsvrijheid van Palestijnse Arabieren beperken, dan moet dat maar. Het Witte Huis noemde het standpunt “racistisch”.

Maar in werkelijkheid zeggen ze het tegenovergestelde: dat Arabische bewegingsvrijheid belangrijker is dan Joodse veiligheid. Als er een paar Joden moeten sterven zodat Arabieren geen overlast ondervinden, dan moet dat maar.

En natuurlijk zien ze de wortel van het probleem over het hoofd: Arabisch geweld tegen Joden. Als dat zou stoppen, zou er veiligheid zijn voor Joden en bewegingsvrijheid voor Arabieren.

In de afgelopen maanden is er een sterke toename geweest van Palestijns Arabisch geweld tegen Joden in Judea en Samaria in het algemeen, en in dodelijke schietpartijen in het bijzonder. Israëlische leiders hebben gesproken over een nieuwe en omvangrijke golf van terreur en hebben Iran beschreven als de drijvende kracht achter deze escalatie. In een interview met Channel 12 News, selectief bewerkt om Ben-Gvir als een racist te laten klinken, riep de minister op tot strengere beperkingen voor Palestijnen totdat het geweld stopt of onder controle is.

“Mijn recht op leven gaat boven hun recht op bewegingsvrijheid,” benadrukte Ben-Gvir. Later verduidelijkte hij op Twitter precies wat hij had gezegd, allemaal nadat de media hem hadden afgeschilderd als fanatiek en onredelijk.

Het punt is echter dat de opmerkingen van Ben-Gvir een reactie waren. En als men niet blij is met een reactie, is het altijd het beste om eerst te kijken naar wat die reactie heeft uitgelokt om te bepalen of de reactie gerechtvaardigd is of niet.

Maar logica mag niet worden toegepast op politiek en diplomatie.

Dit is een van de grootste problemen die Washington er al tientallen jaren van weerhouden heeft om een plan te presenteren dat voor de Israëli’s aanvaardbaar is. De veiligheidsbarrière op de Westelijke Jordaanoever is een perfect voorbeeld. Niemand, Israëlisch of Palestijns, houdt van deze barrière, vooral niet de delen die letterlijk een betonnen muur zijn, zoals de scheiding tussen Jeruzalem en Bethlehem. Het is een doorn in het oog en voor de inwoners van Bethlehem heeft het een nadelig effect gehad op hun leefomstandigheden. Maar het heeft ook gewerkt. Het aantal zelfmoordaanslagen in Jeruzalem daalde drastisch nadat Israël terroristen verhinderde om vanuit het naburige Bethlehem de stad binnen te komen. Joodse levens werden gered ten koste van bewegingsvrijheid en economische welvaart aan Palestijnse zijde. En je zult niet veel Israëli’s vinden die zich daarvoor willen verontschuldigen.

Het Witte Huis, althans de huidige regering, vindt dat Israël zich moet verontschuldigen voor antiterrorismemaatregelen die de Palestijnse bevolking negatief beïnvloeden. En op dit punt is dat volkomen leugenachtig.

Ik kijk de laatste tijd naar de serie van Jack Ryan op Amazon. Het valt me op hoe vaak de Amerikaanse personages in de serie de belangrijkheid van Amerikaanse belangen en Amerikaanse levens in het bijzonder benadrukken. In deze omgeving is het het grootste taboe voor een overheidsfunctionaris om Amerikaanse levens te riskeren of in gevaar te brengen. En gezien de manier waarop Amerikaanse politici in het echte leven spreken, lijkt het erop dat de serie dit detail juist heeft.

Waarom zou Washington verwachten dat Israëli’s zich anders gedragen? Ben-Gvir is geen anomalie. Hij verwoordt gewoon wat de meeste andere Israëli’s denken: dat er niets erger is dan Israëlische levens riskeren of in gevaar brengen. Dat het beschermen van Israëlische belangen en Israëlische levens boven alle andere overwegingen gaat.

Als de VS serieus genomen willen worden als vredesmakelaar en vriend, kunnen ze niet met twee maten meten. De Israëli’s zijn net zo bezorgd over hun belangen en levens als de Amerikanen over die van hen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox