IAF valt aan in Libanon nadat Hezbollah-raketten Galilea raken

Antitankraketten hebben twee huizen geraakt in Opper-Galilea.

Door Redactie Israel Today |
Zware raketaanvallen op Kibboets Hanita in het noorden van Israël, 21 april 2024. Foto: Michael Giladi/Flash90

De Israëlische Luchtmacht (IAF) heeft woensdag de hele dag doelen van Hezbollah in Libanon aangevallen nadat de door Iran gesteunde terreurgroep opnieuw Opper-Galilea had aangevallen met raketten en raketten.

“IDF-troepen vallen doelen aan van de terreurorganisatie Hezbollah in het zuiden van Libanon,” bevestigde de Israel Defence Forces.

De militaire aankondiging kwam kort nadat Hezbollah-terroristen antitankraketten hadden afgevuurd op Moshav Avivim in het noordoosten van Galilea, waarbij twee huizen werden geraakt en brand ontstond waarbij niemand gewond raakte.

Eerder op woensdag eiste Hezbollah de verantwoordelijkheid op voor het afvuren van “tientallen” Katyusha raketten op de noordwestelijke stad Moshav Shomera in Galilea. De IDF zei dat het 10 lanceringen had gedetecteerd. Alle projectielen raakten open terrein en er werd geen alarm geslagen tijdens het incident, aldus het leger.

Verschillende granaten werden ook afgevuurd op de noordwestelijke grensgemeenten Zar’it, Shtula en Netu’a.

In een verklaring die werd geciteerd door het aan Hezbollah gelieerde Libanese dagblad Al-Akhbar, zei de terreurgroep dat het de aanvallen van woensdag had uitgevoerd als reactie op “Israëlische aanvallen op dorpen in het zuiden van Libanon … vooral het bloedbad in Hanin”.

Op dinsdag hadden IAF straaljagers een huis aangevallen in de Zuid-Libanese stad, waarbij ten minste twee mensen omkwamen en zes anderen gewond raakten. Volgens Israel Hayom waren de twee dodelijke slachtoffers terroristen van Hezbollah.

In de uren na de aanval vuurde Hezbollah verschillende granaten af op de grotendeels ontruimde noordelijke gemeenschappen van Shomera, Zar’it, Kiryat Shmona, Manara en Margaliot. Er werden geen slachtoffers gemeld, maar de bewoners hadden te kampen met stroomuitval. Bovendien werd een kippenhok met ongeveer 4.000 kippen vernield in Margaliot.

Hezbollah was verantwoordelijk voor ten minste acht raket- en raketaanvallen op dinsdag, de eerste dag van Pesach. De IDF reageerde door de lanceerplaatsen in Libanon te vernietigen en luchtaanvallen uit te voeren op de terroristische infrastructuur in het land.

De terroristische gevolmachtigde van Teheran in het Land van de Ceders heeft bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd op de Joodse staat sinds het de oorlog inging ter ondersteuning van Hamas, één dag na het bloedbad op 7 oktober in de noordwestelijke Negev.

Een Hezbollah-bron in het Libanese parlement vertelde het Qatarese persbureau Al-Araby Al-Jadeed dinsdag dat het Hezbollah-terrorisme zou “toenemen en tot diep in Israël zou reiken” als reactie op de toenemende Israëlische aanvallen.

Hezbollah heeft negen burgers – zowel Israëli’s als een buitenlandse werknemer – en 11 IDF-soldaten gedood sinds het zijn huidige ronde van aanvallen lanceerde in opdracht van Iran.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox