VS waarschuwt dat het volgende fase van Israëlische oorlog mogelijk niet steunt

Israël moet een plan hebben om de burgerbevolking in de zuidelijke Gazastrook te beschermen voordat het doorgaat met de oorlog, aldus de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Staten
IDF-troepen ingezet in de Gazastrook. Foto: IDF

Het Witte Huis zegt dat het het plan van Israël om zijn operaties uit te breiden naar de zuidelijke Gazastrook niet zal steunen, tenzij Israël bewijst dat het de Palestijnse burgers daar beschermt.

Tijdens een persbriefing op dinsdag zei John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, dat de Verenigde Staten Israël niet zullen steunen “tenzij het een duidelijk geformuleerd plan heeft voor hoe het de levens van honderdduizenden mensen daar zal beschermen”.

“Ze hebben een verplichting om dat in hun planning op te nemen,” zei Kirby.

De woordvoerder van de NSC wees erop dat de bevolking in het zuiden van de door terroristen bezette enclave was toegenomen toen Israël de bevolking in het noorden had aangespoord om naar het zuiden te vluchten. Het is “des te meer de plicht” van Israël “om de burgers te beschermen die op zijn aandringen zijn verhuisd,” zei Kirby.

Op 13 oktober beval Israël ongeveer 1 miljoen Palestijnen die in Gaza Stad wonen om naar het zuiden te verhuizen. “Deze evacuatie is voor uw eigen veiligheid,” zei het Israëlische leger in een waarschuwing aan burgers, terwijl het de inspanningen opvoerde om Hamas-terroristen in het noordelijke deel van de strook uit te roeien.

“We waren blij dat er in het noorden veilige corridors werden opgericht voor mensen om te ontsnappen aan de gevechten in het noorden van Gaza,” legde Kirby uit.

De evacuatie werd vertraagd doordat Hamas burgers als doelwit koos om hen in gevaar te houden, anticiperend dat Israël de schuld zou krijgen van burgerdoden.

Op 13 november, een maand na de oproep om burgers te evacueren, verklaarde de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant dat Hamas de controle over de Gazastrook had verloren.

Naar verluidt zal de volgende operationele zet van de IDF zijn om na een tijdelijk staakt-het-vuren het zuiden van Gaza binnen te vallen om enkele van de 240 gijzelaars te bevrijden die Hamas gevangen nam tijdens de invasie van Zuid-Israël op 7 oktober.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox