VS, Frankrijk en Rusland veroordelen “Joods terrorisme”

De ambassadeur van Washington bij de VN beweert dat de Israëlische verdachten terroristen zijn. Zonder een veroordeling af te wachten.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: terreur
Yehiel Indore (rechts) werd gearresteerd omdat hij begin augustus tijdens een confrontatie een Palestijn had neergeschoten die hem had verwond met een steen. De internationale gemeenschap beschouwt hem als een terrorist. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties benadrukte afgelopen maandag tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad dat de regering Biden een aan Hezbollah gelieerde groep die zich voordoet als een milieuorganisatie als terroristische groepering heeft bestempeld.

Linda Thomas-Greenfield bestempelde ook twee Israëli’s als “terroristen” die zijn aangeklaagd maar nog niet zijn berecht in verband met een dodelijk incident eerder deze maand.

“We veroordelen in de meest krachtige bewoordingen de terroristische aanvallen door kolonisten in Burqa op 4 augustus, waarbij een 19-jarige Palestijn werd gedood,” zei de ambassadeur, erop wijzend dat er recentelijk Palestijnse terroristische aanvallen met dodelijke afloop zijn geweest tegen Israëliërs.

Tijdens de maandelijkse vergadering van de Veiligheidsraad over het Israëlisch-Palestijnse dossier verwees Thomas-Greenfield naar een incident waarbij een groep Israëli’s zei dat ze een herder hadden geholpen die werd aangevallen door een groep Arabieren. Een Palestijn werd onder onduidelijke omstandigheden doodgeschoten, waarbij de hoofdverdachte beweerde de fatale kogel uit zelfverdediging te hebben afgevuurd nadat hij door een steen in zijn hoofd was geraakt.

In een hoogst ongebruikelijke zet oordeelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken niet alleen dat de verdachten schuldig zijn tot hun onschuld is bewezen, maar classificeerde het incident kort nadat het had plaatsgevonden ook als een terroristische aanslag.

“We nemen er nota van dat Israël verschillende arrestaties heeft verricht en verwachten dat verantwoordingsplicht en gerechtigheid even streng worden nagestreefd in alle gevallen van gewelddadig extremisme,” zei Thomas-Greenfield, “of de daders nu Palestijnse militanten zijn of extremistische Israëlische kolonisten.”

De ambassadeur voegde eraan toe dat Washington “diep bezorgd blijft over de provocerende acties van Hezbollah” langs de Israëlisch-Libanese grens, “die een toenemende bedreiging vormen voor de vrede en veiligheid in Libanon en voor Israël.”

Het Amerikaanse ministerie van Financiën bestempelde vorige week het aan Hezbollah gelieerde Green Without Borders – een vermeende milieuorganisatie – en haar leider als terreurondersteuners. Een Israëlische diplomatieke bron vertelde JNS dat de aanwijzing de aandacht vestigde op de dreigende activiteiten van Hezbollah toen de Veiligheidsraad overwoog om het mandaat van de VN-interimmacht in Libanon (UNIFIL) te verlengen.

Rusland: “voortdurende, unilaterale en illegale stappen

Tijdens de vergadering van 21 augustus verwees Thomas-Greenfield naar de benoeming vorige week van Naif bin Bandar Al-Sudairi, de Saudische ambassadeur in Jordanië, tot niet-resident ambassadeur voor de Palestijnen en consul-generaal in Jeruzalem.

“We zijn bereid om alle inspanningen te steunen die ons dichter bij een tweestatenoplossing brengen,” zei ze over de benoeming. Dit leek te verwijzen naar gesprekken tussen Washington en Riyad die deels gericht zijn op het normaliseren van de Israëlisch-Saudische betrekkingen. Verwacht wordt dat de Saoedi’s namens de Palestijnen concessies van Israël zullen eisen.

Ondertussen nam Frankrijk het tijdens de vergadering van maandag op tegen Israël. Isis Jaraud Darnault, politiek coördinator van Frankrijk bij de Verenigde Naties, riep Israël op om “te stoppen met de bouw van nieuwe wooneenheden in de nederzettingen”.

“Frankrijk zal de illegale annexatie van gebieden of de legalisatie van buitenposten niet erkennen,” zei Darnault.

Ze klaagde ook dat de Israëlische strijdkrachten onlangs de illegaal gebouwde Ein Samiya school ten noordoosten van Ramallah, gefinancierd door de Europese Unie, hebben gesloopt en noemde de sloop “onaanvaardbaar”. De Europese Unie heeft gedreigd met een rechtszaak.

Rusland, dat zich bij de Verenigde Naties steeds vijandiger opstelt tegenover Israël sinds de invasie van Moskou in Oekraïne, zette dit patroon maandag voort.

De Russische VN-gezant Dmitry Polyanskiy gaf alleen Israël de schuld van de “langdurige, jarenlange stagnatie van het vredesproces”.

Polyanskiy wees op “de onophoudelijke, unilaterale en onwettige stappen van Israël die onomkeerbare feiten op het terrein creëren en de vooruitzichten voor de hervatting van rechtstreekse besprekingen tussen Palestijnen en Israëli’s op een universeel erkende internationale wettelijke basis, waarvan de kern de tweestatenformule is, die wij onvoorwaardelijk steunen, tot praktisch nul reduceren”.

Hij hekelde de “gewelddadige gemilitariseerde invallen” door Israëlische antiterreurtroepen in gebieden die onder controle staan van de Palestijnse Autoriteit. De invallen hebben geresulteerd in tientallen doden, meestal van Palestijnse terroristen die door verschillende terreurgroepen en milities publiekelijk zijn geïdentificeerd als hun aanhangers.

Weinig ambassadeurs van de Veiligheidsraad namen nota van de aanhoudende gevechten tussen Palestijnse militanten, waaronder de Fatah-groep van Palestijns leider Mahmoud Abbas, in het Libanese kamp Ain al-Hilweh. De gevechten hebben geresulteerd in 13 doden, tientallen gewonden en miljoenen dollars schade. Vanwege het voortdurende gevaar op de weg werd de VN-dienst in het kamp eind vorige week opgeschort.

De Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA), die het door Palestijnen gecontroleerde kamp met meer dan 50.000 inwoners beheert, zei op 18 augustus dat er nog steeds gewapende strijders aanwezig waren in de faciliteiten van het kamp, waaronder scholen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox