Voormalig inwoner van Gaza krijgt permanente verblijfsstatus in Israël

Toen hij soldaten hoorde, ging hij naar hen toe en waarschuwde hen voor de terroristen.

Door Michael Selutin |
Hamid Abu Arar (rechts) is blij met zijn identiteitskaart. Foto: Met dank

Minister van Binnenlandse Zaken Moshe Arbel heeft woensdag de permanente verblijfsstatus toegekend aan Hamid Abu Arar, een vader van negen kinderen uit Aruar in de Negev en voormalig inwoner van de Gazastrook die zijn vrouw verloor en zijn leven riskeerde om de levens van tientallen soldaten te redden op 7 oktober.

“Ik werk in de landbouw en die zaterdag reed mijn vrouw me naar mijn werk,” herinnert Hamid zich. “We bereikten de kruising en stopten om voorrang te verlenen. De terroristen kwamen op motoren en begonnen op ons te schieten. Mijn vrouw Fatma, die zwanger was, werd ter plekke gedood en ik raakte gewond aan mijn been. Mijn zeven maanden oude baby, die bij ons in de auto zat, raakte ook gewond aan zijn schouder door een granaatscherf en een andere persoon die met mij samenwerkte werd gedood.

Hamid moest zich urenlang verbergen met zijn zoontje. “We belden een ambulance en de politie, maar we konden niemand bereiken. We moesten ons verstoppen. Er was daar een kast, ik nam mijn baby mee en daar hebben we ons vijf en een half uur in verstopt. Hij huilde de hele tijd omdat hij honger had en moe was.

“Na vijf en een half uur kwamen Hamas-terroristen naast ons staan,” vertelt hij. “Ik hoorde ze plannen maken om de soldaten aan te vallen. Zeven minuten later hoorde ik mensen in het Hebreeuws spreken en op ons afkomen. Ik keek om en zag de IDF-soldaten. Ik was bang om te sterven in een vuurgevecht tussen hen, maar ik besefte dat ik niets te verliezen had – dus besloot ik iets te doen om de soldaten en onze levens te redden.

De terroristen begonnen op het leger te schieten en de soldaten wisten niet waar de schoten vandaan kwamen,” zei hij. “Ik trok mijn kleren uit en liep naakt naar de soldaten toe, met mijn baby in mijn handen, en waarschuwde hen. Ik vertelde hen dat er vier terroristen waren en legde uit waar ze waren. We hebben nog anderhalf uur gewacht tot ze ons daar weghaalden.

Na de traumatische gebeurtenis en terwijl hij rouwde om zijn vrouw, moest Hamid, die niet de Israëlische nationaliteit heeft, omgaan met een andere angst – dat hij gedeporteerd zou worden uit Israël en zijn kinderen zou moeten achterlaten. “Ik was constant bang dat ik van mijn kinderen gescheiden zou worden,” beschrijft hij. “Dat is waar ik bang voor ben. Hun moeder is dood, moet ik hen dan ook achterlaten?”

Uit diepe waardering en na ontvangst van de aanbevelingen van de adviescommissie heeft minister van Binnenlandse Zaken Arbel Hamid vandaag de permanente verblijfsstatus toegekend. In het advies dat de commissie aan de minister voorlegde, staat: “Dit is de aanvrager die een van de ergste terroristische incidenten meemaakte die de staat Israël kent, en wiens zwangere vrouw in koelen bloede voor zijn ogen werd vermoord door verachtelijke terroristen. In zo’n geval kan de staat Israël niet onverschillig blijven en zich niet bezighouden met het feit dat dit een gezinseenheid is met negen minderjarige kinderen, burgers van Israël die hun moeder hebben verloren, en dat de indiener de enige ruggengraat is voor zijn kinderen.”

Arbel zelf zei dat “deze dag een belangrijke dag is waarop we de wereld laten zien dat we staan in de strijd tegen het kwaad en de duisternis en dat ons partnerschap – de zonen van Abraham – sterk en moedig is.”

Arbel wendde zich tot Hamid en zei: “Je hebt dapper gehandeld en je leven geriskeerd, slechts enkele momenten nadat je vrouw in koelen bloede voor je ogen was vermoord. Door dit te doen, redde je de levens van tientallen soldaten.” Arbel voegde eraan toe: “Je acties en je woorden hebben ons allemaal diep geraakt. De burgers van Israël en de soldaten van de IDF zijn u veel dank verschuldigd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken dankt u en verklaart dat u een onlosmakelijk deel bent van de Staat Israël. Ik beschouw het als een voorrecht om u uw identiteitskaart te mogen overhandigen. Het nieuws dat u en uw kinderen een onafscheidelijk deel zijn van de Israëlische identiteit is goed nieuws voor het land en al zijn burgers.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox