Voor de tweede keer in een week bombardeert Israël een Syrisch vliegveld

Dat brengt het totaal op 24 Israëlische aanvallen in Syrië in 2022. De Joodse staat blijft proberen om de militaire opbouw van Iran in het door oorlog verscheurde land te voorkomen.

Door | | Onderwerpen: Iran, Syrië
Foto: Yissachar Ruas/TPS

De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft dinsdagavond voor de tweede keer in een week tijd het vliegveld van Aleppo gebombardeerd, meldden Syrische media.

Het officiële Syrische nieuwsagentschap SANA meldde dat de Israëlische aanval gericht was op de internationale luchthaven van Aleppo vanuit de richting van de Middellandse Zee en de landingsbaan van de luchthaven beschadigde, waardoor deze buiten werking werd gesteld.

Afgelopen woensdag viel de Israëlische luchtmacht de internationale luchthaven van Aleppo aan met een reeks raketten, waarbij materiële schade werd aangericht – de eerste dergelijke aanval sinds maart 2019.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) citeerde zijn bronnen in het land die zeiden dat luide explosies werden gehoord in de buurt van de wijk Al-Malkiyah in de buurt van de internationale luchthaven van Aleppo als gevolg van de Israëlische luchtaanvallen op opslagplaatsen die toebehoren aan door Iran gesteunde milities, waardoor de opslagplaatsen werden vernietigd.

Israëlische raketten troffen ook de landingsbaan van de internationale luchthaven van Aleppo, en minstens twee raketten troffen de buurt van de luchthaven en veroorzaakten “grote materiële schade”.

Volgens de telling van SOHR is dit de 24e Israëlische aanval in Syrië in 2022.

Iran probeert de in Libanon gevestigde Hezbollah regelmatig van geavanceerde wapens te voorzien. Israël heeft verscheidene pogingen van Iran om Hezbollah van doorbraakwapens te voorzien ontdekt en verijdeld, onder meer door ze vanuit Iran per vliegtuig via de luchthaven van Damascus te vervoeren.

In de loop der jaren heeft de IAF duizenden aanvallen uitgevoerd om de Iraanse aanwezigheid in het door oorlog verscheurde land hard aan te pakken en te voorkomen dat Hezbollah geavanceerde wapens zou verkrijgen.

Volgens SOHR heeft de IAF in 2021 in totaal 29 aanvallen in Syrië uitgevoerd. Bij de aanvallen werden 71 doelwitten getroffen en 130 mensen gedood, onder wie 125 strijders van het Syrische leger, Hezbollah en door Iran gesteunde sjiitische milities.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox