Vertrouwenscrisis tussen generale staf en Benjamin Netanyahu

Er zijn meer dan twee weken verstreken sinds de barbaarse inval en Israël lijkt in de val te zitten.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu, oorlog in Israël
Netanyahu op bezoek bij de brigade Northern Command van de IDF. Foto: Amos Ben-Gershom/GPO

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is woedend op de generale staf en vindt het moeilijk om een beslissing te nemen over de volgende stap, de aangekondigde grondinvasie van Gaza. Daarbij komt nog het dilemma van de Israëlische gegijzelden in Gaza. Het Israëlische leiderschap moet dringend wakker worden en eerst het volk dienen en niet zichzelf.

“Netanyahu, aldus politieke en militaire bronnen, geeft de generale staf en het veiligheidssysteem de schuld van de hele mislukking in het zuiden,” schreven Dr. Ronen Bergmann en Nahum Barnea vanmorgen in een commentaar. Beiden zijn vooraanstaande publicisten met nauwe banden met zowel de regering als het Israëlische veiligheidsapparaat.

Vandaag in Yediot Ahronoth: Vertrouwenscrisis tussen Netanyahu en het leger: 17 dagen na moorddadige aanval zit Israël vast.
@ronenbergman @Nahum Barnea

Ook de vertrouwensrelatie tussen Netanyahu en zijn minister van Defensie is gespannen. De Israëlische regeringsleider heeft het vertrouwen in zijn militaire staf verloren en heeft beperkt vertrouwen in de voorgestelde plannen.

In de Arabische media haalden de koppen van de twee nog grotere krantenkoppen. Een vertrouwenscrisis tussen het politieke en militaire leiderschap is altijd een goed teken voor onze vijanden. En dat is hoe het in de Arabische media wordt gebracht.

Berichten: laatste nieuws
Yedioth Ahronoth: Onenigheid tussen Netanyahu en hoge legerfunctionarissen over beoordelingen, plannen en beslissingen.

Bergmann en Barnea melden dat Netanyahu vaak geen geduld heeft voor voorstellen van hoge officieren in nachtelijke veiligheidsvergaderingen en niet tot een besluit kan komen. Discussies in het oorlogskabinet met de generaals zijn niet het probleem, zeggen ze; iedereen lijkt een zekere angst te hebben voor de dag van afrekening na de oorlog. Tot nu toe hebben drie hoofden van het Israëlische veiligheidsapparaat publiekelijk voor de camera hun verantwoordelijkheid toegegeven. Onder hen zijn het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, Ronen Bar, chef van de generale staf Herzi Halevi en het hoofd van de militaire inlichtingendienst, Aman Aharon Haliva. Premier Netanyahu en minister van Defensie Yoav Galant hebben nog geen commentaar gegeven.

Ook deze week zeiden verschillende ministers dat Netanyahu degene was die de grondinvasie of het oorlogsbevel bleef uitstellen en er andere excuses voor bleef hebben. Eén minister, die anoniem wilde blijven, noemde Netanyahu een lafaard. Eén keer werd de grondinvasie uitgesteld vanwege regen, een andere keer vanwege buitenlandse staatshoofden in het land, toen vanwege een telefoontje van Shass-leider Arieh Deri die zijn zorgen uitsprak over een grondoorlog in Gaza. Vorige week meldden we al dat Netanyahu een aanvalsplan van zijn generale staf tegen Hezbollah in Libanon had geannuleerd. Dit en nog veel meer verklaart de stemming in het leger. Ik heb de afgelopen dagen veel officieren in het zuiden en ook in het noorden gesproken en ze vertelden me allemaal hetzelfde: ‘Aarzeling is niet gezond en kan een valstrik worden voor Israël.’ Ondertussen wordt er getraind, maar de onzekerheid is niet goed voor de soldaten, die allemaal wachten op het bevel.

Premier Benjamin Netanyahu tijdens een bijeenkomst met leden van het oorlogskabinet en hoge veiligheidsfunctionarissen in de Kirya in Tel Aviv. Video: Roi Avraham/GPO

De Israëlische samenleving is een groot voorstander van oorlog, de Israëlische leiders en militairen zijn dat minder. Netanyahu bevindt zich in een situatie waarin hij niet zeker weet of de huidige oorlogs- en defensieplannen correct zijn en tot een overwinning zullen leiden, nadat het hele veiligheidsapparaat op 7 oktober, Zwarte Sjabbat, faalde. Alles in het land is verlamd. Alles wordt in vraag gesteld en dat is niet goed voor het moreel van de mensen. “De ministers van de regering zijn nog steeds in shock en zijn nog niet wakker geworden”, zegt een minister volgens een citaat. Ergens begrijpt iedereen in de regering dat ze het vertrouwen van de mensen hebben verloren. Volgens een peiling in de krant Maariv vindt 80 procent van de Israëli’s dat de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu de verantwoordelijkheid moet nemen voor de mislukking in het zuiden. Onder zijn rechtse Likud-stemmers is 70 procent deze mening toegedaan. De ministers van de Israëlische regering en de hoofden en leidende generaals van het veiligheidsapparaat vrezen allemaal de storm na de oorlog. Daarom lijken ze zich niet genoeg te kunnen concentreren op waar het echt om gaat, namelijk het beschermen van het volk en het winnen van de oorlog.

Je zou kunnen zeggen dat Israël zich in een Catch-23 bevindt. Ik weet zeker dat velen van jullie de klassieke Catch-22 hebben gelezen, waarin een impasse wordt beschreven waaruit een individu niet kan ontsnappen vanwege tegenstrijdige regels. In ons geval is dat de regering van het volk Israël. Daarom hebben wij allemaal in het land begrepen dat wederzijdse beschuldigingen opzij moeten worden gezet in deze tijd van nood, anders spelen we onze vijanden echt in de kaart. Israël heeft een oorlog te winnen en als onze ministers en generaals dat niet begrijpen, dan kunnen we onze koffers pakken. Natuurlijk is dit niet mijn persoonlijke mening, maar het is de mening van het volk, en wat Bergmann en Barnea vanmorgen publiceerden, bevestigt onze gevoelens, ons instinct en wat we van het volk horen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox