LedenVerbazingwekkende parallellen: koning Josafat en Israël in 2023

Niets is nieuw onder de zon. Wat Israël vandaag en in het afgelopen jaar meemaakt, is een directe weerspiegeling van bijbelse tijden.

Door Aviel Schneider & Avshalom Kapach | | Onderwerpen: Bijbel
Begin 2023 demonstreerde grote groepen Israëli's tegen de voorgenomen juridische hervormingen van de regering-Netanyahu. Foto: Gili Yaari/Flash90

Dit artikel verscheen in het december 2023/januari 2024 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


De gebeurtenissen in het land van het afgelopen jaar doen denken aan de tijd onder koning Josafat van Juda. Hij had een juridische hervorming doorgevoerd in het land en een hooggerechtshof opgericht in Jeruzalem. En toen werd het land plotseling binnengevallen. Zou het kunnen dat er in die tijd ook verdeeldheid was ontstaan onder het volk, maar dat het volk in tijden van nood weer bij elkaar kwam?  

De Hebreeuwse naam Josafat (יְהוֹשָׁפָט) is een combinatie van de woorden God en rechter – je kunt dus lezen ‘God zorgt voor gerechtigheid’. Josafat werd op 35-jarige leeftijd gekroond en regeerde vijfentwintig jaar lang over het koninkrijk Juda. Josafat van Juda was in principe een goede koning, hoewel hij de offercultus op de hoge plaatsen niet kon stoppen. De mensen offerden en brandden wierook op deze hoge plaatsen, wat God...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie