Twee ‘New York Times’ freelancers betrapt op lofzang op Hitler en Palestijns terrorisme

Pro-Israël waakhond HonestReporting bracht berichten van freelancers aan het licht waarin Hitler en de moord op Israëlische burgers worden geprezen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: social media, media
Het gebouw van The New York Times in Midtown Manhattan. Foto: Ajay Suresh / Wikimedia Commons

The New York Times is opnieuw onder vuur komen te liggen voor het inhuren van freelancers met een geschiedenis van antisemitische berichten op sociale media.

Een paar weken geleden verbrak de krant de banden met producent en contactpersoon Fady Hanona, die zich herhaaldelijk antisemitisch en anti-Israël vijandig opstelde en zich positief uitliet over Adolf Hitler.

Het onderzoek van de waakhond HonestReporting naar Hanona bracht berichten op sociale media aan het licht die oproepen tot het doden van Joden “waar ze ook zijn: kinderen, ouderen en soldaten.” Hanona schreef: “De Joden zijn hondenzonen, en ik ben er voor om ze te doden en te verbranden, zoals Hitler met hen deed. Ik zou heel gelukkig zijn.” De post werd vergezeld door twee lachende emoji’s.

De Times beweerde dat het zich alleen “in de afgelopen weken” met Hanona had beziggehouden en dat niet meer deed.

HonestReporting heeft nu soortgelijke berichten van nog twee freelancers ontdekt.

De Palestijnse filmmaker Soliman Hijjy, die tussen 2018 en 2021 bijdroeg aan de Times, deelde een foto van zichzelf met een onderschrift dat ruwweg vertaald kan worden als “in een staat van harmonie zoals Hitler was tijdens de Holocaust.” In een Facebook-post uit 2012 schreef Hijjy: “Wat ben je toch geweldig, Hitler.” De Times heeft Hijjy’s werk gepubliceerd over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Freelance fotograaf Hosam Salem, die een actieve bijdrage lijkt te leveren aan de Times, heeft zijn steun betuigd aan de terreurgroep Hamas, die de Gazastrook regeert.

Volgens HonestReporting uitte Salem zijn vreugde over het bloedbad van Har Nof in Jeruzalem in 2014. Hierbij werden in een synagoge vier rabbijnen vermoord door twee Palestijnse terroristen, voordat de terroristen door een Druzische politieagent werden gedood. Salem prees ook de gevangenneming door Hamas van het lichaam van IDF-soldaat Oron Shaul, die werd gedood tijdens de “Operatie Beschermende Rand” van 2014. Bovendien juichte hij Hamas-terrorisme toe en “riep op tot meer geweld” nadat twee IDF-soldaten bij een aanval in Judea en Samaria werden gedood.

Nog vorig jaar zou Salem een lofzang hebben gehouden op de Gazaanse zelfmoordterroristen Mohammed Salem en Nabil Masoud. Hun aanslagen in 2004 op de Israëlische havenstad Ashdod doodden 10 Israëli’s en leidden tot de annulering van een topontmoeting tussen de Israëlische en Palestijnse premiers.

Volgens HonestReporting zei een woordvoerder van de Times dat de krant de sociale media-geschiedenis van de twee freelancers aan het onderzoeken was.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox