Turkse hulporganisatie probeert Israëlische soevereiniteit te ondermijnen

TIKA zegt dat het “de Palestijnse vastberadenheid in Jeruzalem wil versterken”.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Turkije
De vlag wappert boven het Turkse consulaat in Jeruzalem. Foto: Yoav Dudkevitch/TPS

De hervatting van de Israëlisch-Turkse betrekkingen heeft geleid tot hernieuwde pogingen van een islamistische Turkse hulporganisatie om de Israëlische soevereiniteit in Oost-Jeruzalem te ondermijnen en de Turkse invloed in de stad te versterken.

De diplomatieke dooi tussen Israël en Turkije maakt de weg vrij voor het Turkse Samenwerkings- en Coördinatieagentschap (TIKA) om zijn activiteiten te hervatten om de Israëlische soevereiniteit in Oost-Jeruzalem te ondermijnen en de Turkse invloed in de stad te versterken. TIKA is een agentschap van de Turkse regering dat ontwikkelingshulp verleent in ongeveer 150 landen, met name in Centraal-Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Het werkt in coördinatie met het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanwege diplomatieke gevoeligheden met zowel Israël als Jordanië streeft Turkije ernaar de harten en geesten van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem te winnen door hulp te bieden op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en steun voor behoeftige gezinnen. Een van de meest prominente projecten is het Palestinian Space-project, dat tot doel heeft verlaten dorpen rond Jeruzalem opnieuw op te bouwen.

TIKA zegt te streven naar “versterking van de Palestijnse standvastigheid in Jeruzalem”.

Het agentschap schortte zijn activiteiten in de stad in 2019 op toen Israëlische ambtenaren dreigden de diplomatieke status van de hoofden van TIKA’s Jeruzalemse kantoor in te trekken. Israël Katz, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, beschuldigde TIKA ervan de activiteiten van de Moslimbroederschap en Hamas te ondersteunen en te proberen de status quo op de Tempelberg te veranderen.

Maar als onderdeel van het herstel van de betrekkingen tussen Israël en Ankara keert TIKA nu terug naar Jeruzalem.

Een Turkse intentieverklaring

In april bezocht een delegatie van hoge TIKA-functionarissen onder leiding van uitvoerend directeur Serkan Kayalar Oost-Jeruzalem, Ramallah en Hebron en ontmoette daar functionarissen van de Palestijnse Autoriteit en plaatselijke leiders. Zij hadden ook een ontmoeting met Jordaanse functionarissen aan de Israëlisch-Jordaanse grens.

Het belangrijkste evenement van het vierdaagse bezoek was echter een iftar-maaltijd – een traditioneel diner dat moslims elke avond tijdens de Ramadan eten – in het Ambassador Hotel in Oost-Jeruzalem, waarbij tientallen plaatselijke religieuze leiders, leden van de Moslimbroederschap en Turkse ambtenaren aanwezig waren. Verschillende gasten vertelden de Tazpit-persdienst dat het evenement werd gezien als een duidelijke toezegging voor de terugkeer van TIKA naar Oost-Jeruzalem met de semi-officiële zegen van de Turkse regering.

“Het is waar dat dit een Turkse intentieverklaring is,” zei een Palestijnse functionaris die een ontmoeting had met TIKA.

Een Palestijnse functionaris uit Oost-Jeruzalem die het diner bijwoonde, zei dat TIKA en het Turkse consulaat de maaltijd hadden gefinancierd. Kayalar beloofde namens TIKA “te blijven werken zowel in Oost-Jeruzalem als in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit”.

Gevraagd naar de plannen van TIKA in Oost-Jeruzalem, zei Kayalar: “Een dergelijk programma zal naar verwachting beperkt blijven om geen tegenstand in Israël te veroorzaken.”

Het TIKA-diner werd ook bijgewoond door de plaatsvervangend consul van Turkije in Jeruzalem, Samara Demiral, en de directeur van het Turks Cultureel Centrum, Cengiz Eroglu.

De echte Turkse ambassadeur

De belangrijkste eregast bij het Iftar-diner was echter sjeik Ekrima Sabri, voorzitter van de Hoge Moslimraad en voormalig moefti van Jeruzalem, benoemd door de Palestijnse Autoriteit, die in Oost-Jeruzalem bekend staat als de “echte Turkse ambassadeur in de stad”.

Sabri wordt momenteel door de Israëlische politie onderzocht wegens het aanzetten tot terreur. Tijdens een bezoek aan de familie van de Palestijnse terrorist Udai Tamimi, die in oktober bij een schietpartij werd gedood, riep Sabri de Palestijnse jeugd op om toe te treden tot de “familie van martelaren”, die hij omschreef als “verheven en goddelijk en wenselijk”.

Tamimi schoot soldaat Noa Lazar neer en werd later gedood toen hij het vuur opende op veiligheidstroepen in Maale Adumim.

Hoewel de iftar maaltijd werd gefinancierd door TIKA en het consulaat, leidde Sabri hem, vertelden Palestijnse bronnen aan TPS.

Uit eerbied voor Jordanië had de Turkse delegatie ook een ontmoeting met de directeur van de Waqf van de Al-Aqsa Moskee, Azzam Al Khatib. De Islamitische Waqf, die de dagelijkse gang van zaken op de Tempelberg beheert, staat onder toezicht van Jordanië.

De Palestijnse bron die de bijeenkomst bijwoonde, verklaarde verder: “Deze stap is bedoeld om Jordanië gerust te stellen, dat al jaren zeer verontrust is door de Turkse activiteiten in Oost-Jeruzalem en door de aanzienlijke steun van Turkije aan de geestelijken en andere elementen van de Moslimbroederschap.”

De bron voegde eraan toe: “Het lijdt geen twijfel dat het islamitische spel van de Moslim Broederschap in Oost-Jeruzalem een vuil spel is, dus de Turken zullen nu proberen de activiteiten in evenwicht te brengen.”

De Jordaanse regering heeft onlangs geëist dat de Turken de fondsen overhandigen die bedoeld zijn voor de verschillende projecten in Oost-Jeruzalem, zoals het project om slaapzalen voor vrouwelijke studenten te bouwen aan de Al-Quds Universiteit. De Turken weigerden en vertraagden het slaapzaalproject voor meer dan drie jaar.

Volgens de bron “zal Turkije in Jeruzalem slechts het absolute minimum doen en zijn aandacht verleggen naar de gebieden van de Palestijnse Autoriteit”. De TIKA-leiding, zei hij, beseft dat zij Israël niet voor de voeten mag lopen en zal haar activiteiten in Oost-Jeruzalem beperken op een manier die geen tegenstand meer zal oproepen.

Samer Singilawi, een Fatah-activist in Oost-Jeruzalem, zei dat de investeringen van TIKA in Oost-Jeruzalem niet zo groot zijn als critici beweren: “Turkije heeft een beperkt budget, maar het maakt een grote show.”

Hij zei dat TIKA zich momenteel beperkt tot culturele activiteiten en voornamelijk Turkse lessen financiert in sommige scholen in Oost-Jeruzalem. Maar we hebben geen grote sommen geld zien vloeien van Turkije naar Oost-Jeruzalem.”

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen verslaggevers: “We kennen de details van het artikel niet, en ze zijn onder de aandacht gebracht van het politieke departement. Maar in ieder geval zullen we niet toestaan dat een van de partijen in Turkije zich in het algemeen bemoeit met het Israëlisch-Palestijnse conflict en geen voet zet in Oost-Jeruzalem.”

Het ministerie voegde eraan toe dat “het beleid van voormalig [minister van Buitenlandse] Zaken Israël Katz inzake de inmenging van Turkije niet zal veranderen.”

Het TIKA-kantoor in Ramallah reageerde niet op verzoeken om verder commentaar.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox