Trumps oproep tot hervestiging van Gazanen zou een einde kunnen maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict

De migratie van bijna 2 miljoen mensen uit de Gazastrook zou de demografische realiteit tussen de Jordaan en de Middellandse Zee permanent veranderen.

Door Alex Traiman | | Onderwerpen: Trump, Gazastrook
Palestijnen keren op 29 januari 2025 terug naar hun huizen in het noorden van de Gazastrook als onderdeel van het staakt-het-vuren. Foto: Khalil Kahlout/Flash90.

De Amerikaanse president Donald Trump veroorzaakte dinsdag een geopolitieke schok toen hij aan de zijde van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaalde dat “1,7 of 1,8 miljoen” Palestijnen buiten de Gazastrook moeten worden hervestigd.

Deze eis gaat verder dan elk concept van “totale overwinning” dat Netanyahu ooit heeft uitgesproken of mogelijk heeft overwogen tijdens de huidige oorlog tegen Hamas in Gaza. Iets meer dan een week geleden rezen er vragen of Israël ooit al zijn gijzelaars zou kunnen terughalen en wie de Palestijnen in Gaza zou besturen op de “dag erna”.

Trump heeft – op zijn onmiskenbare manier – gezegd wat voor een normale waarnemer duidelijk is, maar voor elk staatshoofd onuitspreekbaar: Gaza is volledig onbewoonbaar en de inwoners moeten naar elders worden overgebracht.

Als de voorstellen van Trump worden uitgevoerd, zou dit niet alleen een “totale overwinning” betekenen die Netanyahu’s stoutste verbeelding te boven gaat, maar zou dit ook het einde betekenen van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De migratie van bijna 2 miljoen mensen uit de Gazastrook zou de demografische realiteit tussen de Jordaan en de Middellandse Zee permanent veranderen en het numerieke evenwicht tussen Joden en Palestijnse Arabieren opheffen.

Als dat lukt, zou er een einde komen aan de eis dat Israël permanent land afstaat om een Palestijnse staat te stichten in het bijbelse Joodse thuisland en zou Israël het conflict voorgoed winnen. Joden zouden dan de overweldigende meerderheid vormen en Palestijnen een kleinere etnische minderheid, waardoor de valse beweringen dat Israël een apartheidsstaat is voor eens en altijd ontkracht zouden worden.

Trump liet zelfs doorschemeren dat Amerika volledige Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria (internationaal bekend als de zogenaamde Westelijke Jordaanoever) zou kunnen steunen. “We bespreken het … en mensen vinden het een goed idee. We hebben er nog geen standpunt over ingenomen, maar we zullen waarschijnlijk in de komende vier weken een beslissing nemen over deze zeer specifieke kwestie.”

Als Amerika de Israëlische soevereiniteit over de provincies Judea en Samaria zou erkennen, zou dat het definitieve einde betekenen van de mislukte Oslo-akkoorden en het tweestatenparadigma dat de Palestijnen in de eerste plaats nooit hebben gewild.

De president, die tijdens zijn ambtsperiode in de 45e regering uitstekend heeft samengewerkt met de Israëlische premiers, heeft al paradigma’s in de regio doorbroken door in het najaar van 2020 de historische Abraham-akkoorden te sluiten.

In zijn opmerkingen in de Oval Office verklaarde Trump kort en bondig dat hij “nooit de Nobelprijs voor de Vrede zou krijgen” voor zijn baanbrekende rol in de bemiddeling van deze ondenkbare akkoorden.

Nu brengt hij zijn onconventionele denkwijze terug naar de regio, slechts enkele dagen na het begin van zijn nieuwe ambtstermijn, door te proberen een einde te maken aan het conflict dat begon toen Hamas op 7 oktober 2023 de Israëlische grens doorbrak en in het zuiden 1200 mannen, vrouwen en kinderen vermoordde en meer dan 250 anderen ontvoerde naar Gaza in de ergste slachting onder Joden sinds de Holocaust.

Trump erkende dat velen “willen ontkennen dat 7 oktober heeft plaatsgevonden, net zoals velen willen ontkennen dat de Holocaust heeft plaatsgevonden.”

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump in de Oval Office van het Witte Huis op 4 februari 2025. Foto: Avi Ohayon/GPO.

“Israël heeft dapper gevochten”

In de persconferentie na de ontmoeting tussen de twee staatshoofden beschreef Trump de aanval op 7 oktober als “een alomvattende aanval op het bestaan van een Joodse staat in het Joodse thuisland”. Vervolgens prees hij de reactie van Israël op 7 oktober.

“Israël heeft dapper gevochten,” zei hij. “Israëli’s stonden sterk en verenigd tegenover een vijand die onschuldige vrouwen en kinderen ontvoerde, martelde en afslachtte. Ik breng hulde aan het Israëlische volk voor hun moed, vastberadenheid en onwrikbare wil.”

Dit klonk heel anders dan de “evenwichtige” verklaringen van de vertrekkende regering Biden, die herhaaldelijk benadrukte dat “hoe Israël zijn oorlog voert er toe doet.”

Trump legde uit dat de “premier en ik ons hebben gericht op de toekomst en hebben gesproken over hoe we kunnen samenwerken om Hamas uit te schakelen en uiteindelijk vrede terug te brengen in deze zeer onrustige regio.”

Zijn onconventionele maar rationele denkwijze werd alleen mogelijk gemaakt door de verbluffende militaire overwinning van Israël op Hamas in Gaza.

Terwijl de laatst overgebleven terroristen doorgaan met het stelen van humanitaire hulp en valse beelden van veerkracht presenteren bij het overhandigen van gijzelaars, is de waarheid dat Hamas gedecimeerd is.

In feite is de hele Gazastrook gedecimeerd. Trump zei: “Op dit moment is Gaza een sloopterrein. Vrijwel elk gebouw is verwoest. Mensen leven op hun eigen ingestorte beton, wat erg gevaarlijk en instabiel is.”

De reden voor deze staat van Gaza ligt in de strategie van Hamas om de hele civiele infrastructuur van de kuststrook te gebruiken als basis voor haar operaties. Bijna elk woongebouw, elke moskee, elke school en elk ziekenhuis is omgebouwd tot een wapendepot of tunnelingang.

Om de oorlog te winnen, had Israël geen andere keuze dan de civiele infrastructuur te vernietigen. De IDF trok systematisch door Gaza en vernietigde elk gebouw dat door Hamas voor militaire doeleinden werd gebruikt.

De IDF volbracht deze prestatie met “handen gebonden op de rug”, omdat het gedwongen was om bijna de gehele burgerbevolking van Gaza in veiligheid te brengen en tegelijkertijd de levering van humanitaire hulp te garanderen. Het is een ongelooflijke militaire prestatie die door legers over de hele wereld nog tientallen jaren bestudeerd zal worden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump in de Oval Office van het Witte Huis op 4 februari 2025. Foto: Avi Ohayon/GPO.

“De ontembare geest van ons volk”

Netanyahu somde veel successen van de oorlog op, waaronder het doden van de leidende terroristen Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar en Hassan Nasrallah. “We hebben Hamas vernietigd, Hezbollah gedecimeerd, de resterende wapenarsenalen van Assad vernietigd en de luchtverdedigingssystemen van Iran lamgelegd,” zei hij.

Hamas en Iran hadden voor oorlog gekozen. Ze hadden niet verwacht dat Israël hem zou winnen.

Netanyahu prees de Israëli’s die ten strijde trokken en legde uit dat de successen van de oorlog te danken waren aan “de ontembare geest van ons volk en de grenzeloze moed van onze soldaten”.

Hoewel Israël tijdens de oorlog soms kwetsbaar leek en er twijfel ontstond over zijn vermogen om de oorlog te winnen, is de overwinning nu duidelijk herkenbaar. “Israël is nog nooit zo sterk geweest en de Iraanse terroristen zijn nog nooit zo zwak geweest,” zei Netanyahu.

Nu de regering Biden is vervangen en de premier aan de zijde van Trump staat, is het duidelijk dat Israël onder leiding van Netanyahu een onomkeerbare overwinning heeft behaald in de Gazastrook.

Trump bereidt zich voor om deze overwinning naar een hoger niveau te tillen. Hij opperde “het idee dat de Verenigde Staten eigenaar zouden kunnen worden van dat stuk land” nadat de Palestijnen uit Gaza zijn hervestigd.

De uitspraak over Amerikaans eigendom is verwarrend, vooral voor Israël, dat Gaza controleerde voordat de terugtrekking uit de strook in 2005 mislukte. Toch kunnen dergelijke uitspraken het concept van hervestiging aantrekkelijker maken voor de Arabische buren van Israël.

Nu is het aan Trump om de daad bij het woord te voegen en uit te zoeken hoe hij de hervestiging van de burgerbevolking van Gaza naar Egypte, Jordanië of elders kan bevorderen.

Volgens de planning zal de Jordaanse koning Abdullah II volgende week Trump bezoeken in het Witte Huis. Als deze ontmoeting plaatsvindt, kan dat een indicatie geven van de bereidheid van Arabische buurlanden om mee te werken aan een dergelijk plan.

Als ze weigeren, kunnen de zaken ingewikkelder worden voordat ze eenvoudiger worden. Maar Netanyahu heeft bewezen dat hij zelfs de moeilijkste omstandigheden aankan. En hij vertrouwt op het vermogen van Trump om zijn beloften na te komen, wetende dat vertrouwen tot opmerkelijke resultaten kan leiden.

“Ik geloof, mijnheer de Voorzitter, dat uw bereidheid om conventioneel denken dat keer op keer heeft gefaald te doorbreken, en uw bereidheid om vandaag buiten de gebaande paden te denken met frisse ideeën … U komt meteen ter zake; u ziet dingen die anderen niet willen zien. Je zegt dingen die anderen niet willen zeggen. En als de monden openvallen, krabben mensen zich op hun hoofd en zeggen: “Heeft hij dat echt gezegd? Dat is het soort denken dat ons in staat stelde om de Abraham Akkoorden te sluiten.”

Netanyahu is ervan overtuigd dat “dit het soort denken is dat het Midden-Oosten opnieuw vorm zal geven en vrede zal brengen.”
Voor Netanyahu en Trump komt vrede door kracht.

“Israël zal de oorlog beëindigen door te winnen,” zei Netanyahu. “En de overwinning van Israël zal de overwinning van Amerika zijn. We zullen niet alleen samen de oorlog winnen, maar we zullen ook de vrede winnen – met uw leiderschap, mijnheer de president, en ons partnerschap. Ik ben ervan overtuigd dat we een schitterende toekomst voor onze regio zullen vormgeven en ons grote bondgenootschap naar nog grotere hoogten zullen brengen.”

Natuurlijk kan het Amerikaans-Israëlische bondgenootschap alleen gedijen als zowel Israël als Amerika de morele positie innemen om elkaar te steunen en samen op te treden tegen gemeenschappelijke vijanden.

Trump werkt aan “make America great again.” Netanyahu heeft een soortgelijke missie voor de Joodse staat.
“De Bijbel zegt dat het volk van Israël zal opstaan als leeuwen,” zei Netanyahu. “En ja, we zijn opgestaan. Vandaag is het gebrul van de Leeuw van Juda luid te horen in het hele Midden-Oosten.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox