
De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende donderdag een uitvoeringsbevel dat sancties oplegt aan het Internationaal Strafhof vanwege zijn onderzoek naar Israël voor vermeende “oorlogsmisdaden” in de Gazastrook en zijn besluit om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Israëlische functionarissen, waaronder de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
Het bevel omvat de afkondiging van een nationale noodtoestand als reactie op wat het hof een “ongewone en buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid en het buitenlands beleid van de Verenigde Staten” noemt.
“De recente actie van het ICC tegen Israël en de Verenigde Staten schept een gevaarlijk precedent door huidige en voormalige personeelsleden van de Verenigde Staten, waaronder actieve leden van de strijdkrachten, rechtstreeks in gevaar te brengen door hen te onderwerpen aan intimidatie, misbruik en mogelijke arrestatie,” aldus het bevel.
Noch de Verenigde Staten noch Israël zijn lid van het hof, dat een onafhankelijk orgaan is in Den Haag en geen deel uitmaakt van de Verenigde Naties. Zowel Washington als Jeruzalem hebben aangevoerd dat ze niet onder de jurisdictie van het hof vallen.
In november vaardigde het hof arrestatiebevelen uit voor Netanyahu en Yoav Galant, de toenmalige Israëlische minister van Defensie.
Het sanctiebevel heeft “tastbare en significante gevolgen” voor het personeel van de rechtbank, waaronder het bevriezen van eigendommen en bezittingen en een inreisverbod naar de Verenigde Staten voor de gesanctioneerde personen en hun families.
Het centrale belang van de Amerikaanse dollar in het bankwezen en de frequentie waarmee buitenlandse banken transacties uitvoeren met hun Amerikaanse tegenpartijen betekent dat het opleggen van Amerikaanse sancties meestal zal leiden tot het bevriezen van rekeningen van buitenlandse onderdanen bij buitenlandse banken met deposito’s in vreemde valuta als die banken verbonden zijn met het wereldwijde financiële systeem.
Het bevel van Trump noemt geen personen tegen wie sancties moeten worden ingesteld, maar noemt wel een “persoon die is opgenomen in de bijlage bij dit bevel”. Het Witte Huis heeft deze bijlage nog niet gepubliceerd.
Het bevel roept de Amerikaanse ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken op om binnen 60 dagen een lijst in te dienen met extra personen die moeten worden gesanctioneerd.
“Het is jammer dat Chuck Schumer heeft besloten om het Internationaal Strafhof te beschermen tegen sancties, aangezien dit kangoeroehof zich richt op Amerikaanse soldaten en gehoorzaamt aan Hamas. Maar ik ben dankbaar dat president Trump handelt,” zei senator Tom Cotton (R-Ark.). “Nog een belofte die president Trump heeft gedaan en heeft gehouden.”
Senator Lindsey Graham (R-S.C.) zei dat Trump’s “gedurfde uitvoerende actie” een rechtbank sanctioneert die “een schurkenorganisatie is met een corrupte aanklager die de geest van de wet heeft geschonden bij de vervolging van Israëls premier en voormalige minister van Defensie.”
“Israël is geen lid van het Hof. Het ICC is ontspoord door jurisdictie uit te oefenen over een land dat geen partij is bij het Statuut van Rome. Ik vrees dat dit ook niet bij Israël blijft,” voegde Graham eraan toe. “Onder de juridische theorie die tegen Israël wordt toegepast, is het heel goed denkbaar dat het ICC op een dag een Amerikaanse president en minister van Defensie zal vervolgen voor vermeende oorlogsmisdaden begaan door tegenstanders.”
Het uitvoeringsbevel van Trump is “een noodzakelijk afschrikmiddel om Amerikaanse militairen en anderen te beschermen,” zei Graham. “Deze sancties zullen een sterk signaal afgeven aan de wereld over de legitimiteit van de acties van het hof tegen Israël.”
Yinam Cohen, de Israëlische consul-generaal in het Middenwesten, organiseerde donderdag een paneldiscussie over het Haagse Tribunaal in Chicago.
“Dit hof heeft Israël, een democratische staat met zijn eigen robuuste rechtssysteem, ten onrechte gelijkgesteld met Hamas, een wereldwijd erkende terroristische organisatie,” zei Cohen. “We zijn blij met de steun van de huidige Amerikaanse regering in deze kwesties.”
Het uitvoerend bevel van Trump is vergelijkbaar met de sancties die worden beschreven in de Illegitimate Court Counteraction Act, die in januari faalde in de Senaat nadat alle Democraten op één na tegen de maatregel stemden.
De minderheidsleider van de Senaat, Chuck Schumer (D-N.Y.), voerde aan dat het sanctiepakket te breed was en negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor Amerikaanse bedrijven die contracten hebben met het hof in Den Haag.
Een aantal al lang bestaande noodwetten geven de president echter ruime bevoegdheden om sancties op te leggen zonder dat daar een nieuwe wet voor nodig is.
In 2020 legde Trump sancties op aan twee functionarissen van het ICC vanwege het onderzoek van het hof naar vermeende Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan.
Voormalig president Joe Biden hief deze sancties in 2021 op.