Tragedie in de Gazastrook: 21 Israëlische soldaten gedood

In een van de ernstigste incidenten sinds het begin van de oorlog op 7 oktober zijn gisteren 21 soldaten van de reserve van de Israëlische Strijdkrachten (IDF) gedood in de zuidelijke Gazastrook.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Bovenste rij (L-R): Elkana Yehuda Sfez; Yoval Lopez; Nicholas Berger; middelste rij (L-R): Rafael Elias Mosheyoff, Hadar Kapeluk;; onderste rij (L-R): Matan Lazar, Yoav Levi; Sergey Gontmaher, Cydrick Garin. Foto: IDF

De tragedie vond plaats tijdens een operatie om een gebied bij de grens met Israël veilig te stellen en te ontruimen. Het doel was om een bufferstrook te creëren om Israëlische gemeenschappen te beschermen tegen bedreigingen vanuit de Gazastrook. Bij de operatie waren eenheden van de infanterie, de genie en het pantserkorps betrokken.

Volgens de eerste onderzoeken naderde een terrorist rond 16.00 uur vanuit een tunnel en vuurde een antitankraket op een tank die de operatie beveiligde. Tegelijkertijd werd een antitankraket afgevuurd op twee gebouwen waarin tientallen soldaten werden vastgehouden. De explosie van de raket in de gebouwen veroorzaakte een kettingreactie die leidde tot de instorting van de gebouwen en de dood van nog meer soldaten.

IDF woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari benadrukte in een verklaring dat het incident en de oorzaak van de explosie nog steeds onderzocht worden.

Hij voegde eraan toe dat er een “zeer gecompliceerde” reddingsoperatie was geweest waarbij commandanten en reddingswerkers betrokken waren die snel ter plaatse waren.

“De oorlog heeft een zeer pijnlijke en hoge prijs. De toegewijde reservisten die voor de vlag hebben gevochten, hebben het kostbaarste van alles opgeofferd, namelijk de veiligheid van de staat Israël en dat we hier allemaal in veiligheid kunnen leven,” zei Hagari.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak van “een van de moeilijkste dagen sinds het begin van de oorlog” en betuigde zijn medeleven met de nabestaanden.

“Ik rouw om het verlies van onze gevallen heldhaftige soldaten. Ik omhels de families in hun pijn, en we bidden allemaal voor onze gewonden,” vervolgde de premier, eraan toevoegend dat de IDF een onderzoek is gestart naar het incident. “We moeten de nodige lessen trekken en er alles aan doen om de levens van onze strijders te beschermen. In naam van onze helden, voor onze levens, zullen we niet stoppen met vechten totdat we de absolute overwinning hebben behaald,” zei Netanyahu.

De Israëlische president Isaac Herzog sprak dinsdag van een “ondraaglijk moeilijke ochtend, waarin steeds meer namen van de beste van onze zonen … worden toegevoegd aan de graven van de helden”.

Herzog vervolgde: “Achter elke naam staat een familie wiens wereld tot een einde is gekomen, een familie wiens pijn en verdriet we in ons hart meedragen. Tegelijkertijd zijn we trots op het heldendom van onze generatie, op de missie om het kwaad te bestrijden, op het vasthouden aan het doel en op de liefde voor ons volk en ons vaderland”.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant zei: “Onze harten zijn bij de geliefde families in hun moeilijkste tijd,” en voegde eraan toe: “Dit is een oorlog die de toekomst van Israël voor de komende decennia zal bepalen – de val van de soldaten dwingt ons om de doelen van de strijd te bereiken.”

De gesneuvelden

De IDF heeft tot nu toe de namen van 10 van de 21 gesneuvelde reservisten vrijgegeven:

Matan Lazar, 32, uit Haifa.
Hadar Kapeluk, 23, uit Mevo Beitar.
Sergey Gontmaherr, 37, uit Ramat Gan.
Elkana Yehuda Sfez, 25, uit Kiryat Arba.
Yuval Lopez, 27, uit Alon Shvut.
Yoav Levi, 29, uit Yehud-Monosson.
Nicholas Berger, 22, uit Jeruzalem.
Cydrick Garin, 23, uit Tel Aviv-Yafo.
Rafael Elias Mosheyoff, 33, uit Pardes Hanna-Karkur.
Barak Haim Ben Valid, 33, uit Rishon Lezion.

De namen van zeven andere gesneuvelde soldaten werden later bekendgemaakt:

Ahmad Abu Latif, 26 jaar, uit Rahat,
Nir Binyamin, 29 jaar, uit Givatayim,
Elkana Vizel, 35 jaar, uit Bnei Dekalim,
Israel Socol, 24 jaar, uit Samaria,
Ariel Mordechay Wollfstal, 28 jaar, uit Elazar,
Sagi Idan, 24 jaar, uit Rosh Ha’Ayin,
Mark Kononovich, 35 jaar, uit Herzliya.

Van linksboven: Ariel Mordechay Wollfstal, Sagi Idan, Nir Binyamin, Onderste rij vanaf links: Elkana Vizel, Israel Socol, Ahmad Abu Latif en Mark Kononovich. Foto: IDF

De families van de andere gesneuvelde soldaten zijn geïnformeerd door de IDF.

De IDF heeft een speciale onderzoekscommissie opgericht om de exacte omstandigheden van het incident op te helderen en dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. De IDF sloopt systematisch Palestijnse gebouwen van waaruit Israël kan worden geobserveerd en beschoten. Honderden van zulke gebouwen zijn tot nu toe vernietigd. Het 8208e Reservebataljon is de afgelopen weken ingezet in de centrale Gazastrook om verdedigingstaken uit te voeren en het grensgebied aan beide kanten van het hek opnieuw vorm te geven.

Dit incident, dat beschouwd wordt als het ergste sinds het begin van de oorlog op 7 oktober, heeft diep verdriet en ontzetting veroorzaakt in Israël en daarbuiten. De IDF blijft zich inspannen om de veiligheid van Israël te garanderen en tegelijkertijd de levens van haar soldaten te beschermen. Het incident onderstreept de voortdurende spanningen en gevaren in de regio en de complexiteit van militaire operaties in conflictgebieden.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox